Covalact Saint George City of Debate 1.1, candidată redutabilă la titlul de „cea mai bine organizată competiţie din România”
Cel mai mare concurs de dezbateri pentru liceeni s-a desfășurat pentru a 11-a oară la Sfântu Gheorghe în acest sfârșit de săptămână, în perioada 3-5 martie. Peste 300 de participanți, 70 de echipe de câte trei membri, 70 de arbitri și peste 50 de voluntari au luat parte la Covalact Saint George City of Debate 1.1, ediţie catalogată de participanţi şi arbitri drept cea mai bună de până acum şi una dintre cele mai bune competiţii din România.
Timp de două zile participanţii au dezbătut moţiuni deja anunţate, dar şi moţiuni surpriză. Pentru prima dată de la înfiinţare, evenimentul a avut în spate o nouă echipă managerială, care s-a concentrat pe calitate, atât în ceea ce priveşte cazarea şi mâncarea oferite participanţilor, cât şi nivelul competiţional, prin dezbateri foarte interesante.
Covalact Saint George City of Debate 1.1 l-a avut în premieră ca organizator pe covăsneanul Vlad Vidican, finalist Warsaw Open din 2014 şi directorul turneului Regionala Tinerii Dezbat, Constanța din 2016, care i-a avut alături pe voluntarii de la Asociaţia de Tineret „Ecou”. Împreună cu aceştia, în coordonarea evenimentului s-au implicat şi David Moscovici, câştigător ESL al Oxford IV 2014 şi câştigător al Turneului Campionilor 2015, dar şi Șerban Pitic, Campion Oxford IV 2014, sfert Finalist Campionatul European 2014 de la Zagreb şi Dublu Campion al Turneului Campionilor, în 2013 și 2015.
Competiţia Saint George City of Debate a avut loc, la fel ca în anii trecuţi, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.
„A fost greu, dar a fost plăcut. Important e să îţi placă ceea ce faci. (…) Din perspectiva mea este un eveniment reuşit. Eu sunt cumva critic faţă de mine şi spun că multe lucruri puteau să iasă mai bine, ceea ce este total adevărat, dar de cealaltă parte, feedback-ul pe care l-am primit de la participanţi, arbitri sau chiar de la preşedintele organizaţiei ARDOR a fost foarte bun. Impresia oamenilor care au fost aici este una bună spre foarte bună”, ne-a declarat duminică, după încheierea evenimentului, managerul de proiect, Vlad Vidican.
În discursul său ţinut pe scenă înainte de a înmâna premiile câştigătorilor de la categoria Amatori, preşedintele Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, ARDOR, Emanuel Beteringhe a subliniat faptul că ediţia a 11-a a Covalact Saint George City of Debate este o candidată redutabilă la titlul de „cea mai bine organizată competiţie din România”.
„Am fost la un număr de competiţii la Saint George şi cu onestitate vă spun că aşa cum ştiam eu competiţia, era o competiţie frumoasă, ştiută mai degrabă în lumea debate-ului ca acea competiţie la care vine toată lumea, o competiţie mare. În cele aproximativ 20 de ore de când am ajuns la această competiţie, din toate discuţiile informale pe care le-am avut cu mulţi oameni, cred că Saint George City of Debate are şanse ca de acum înainte să fie şi una dintre candidatele la titlul de „cea mai bine organizată competiţie din România”. Pentru asta îi felicit pe organizatori”, a susţinut acesta.
Afirmaţia a fost însoţită de o repriză furtunoasă de aplauze din partea celor prezenţi în public la marea finală, desfăşurată duminică, în sala de festivităţi de la Colegiul „Szekely Miko”.
„Mie mi s-a predat o competiţie care deja era pusă în mişcare, era foarte bine conturată, dar am mai spus, scopul meu era să ţin acest trend ascendent. Faptul că această competiţie a fost cea mai bună comparativ cu celelalte 10 ediţii este normal pentru că fiecare ediţie organizată a fost mai bună decât cea anterioară. Scopul meu din start a fost să menţin acest trend ascendent al evenimentului şi chiar se pare că am reuşit, dar am avut alături nişte oameni deosebiţi, printre care şi Alexandru Ujvarosi, preşedintele Asociaţiei de tineret „Ecou” şi Denisa Gabor, eleva Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, care a fost coordonatorul voluntarilor, dar şi cei 50 de voluntari extraordinari, care au fost trup şi suflet în acest eveniment”, a mai spus coordonatorul principal al evenimentului, Vlad Vidican.
Fondatorul evenimentului şi organizatorul primelor 10 ediţii, Mădălin Guruianu s-a declarat mândru de faptul că Saint George City of Debate este o competiţie tot mai apreciată. „Zilele acestea mi s-a împlinit încă un vis. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, am fost doar în trecere la Saint George City of Debate. Este incredibil de reconfortant să-ți vezi proiectul de suflet continuat de o echipă trăsnet de voluntari în frunte cu Vlad, Bebe, Șerban, David. Au fost la înălțime și cred că această ediție 1.1 reprezintă începutul unui nou ciclu în dezvoltarea evenimentului. Felicitări, organizatorilor, participanților, arbitrilor, sponsorilor și partenerilor, fără de care nimic nu ar fi posibil!”, a transmis Mădălin Guruianu.
În finală, participanţii din Iaşi şi Ploieşti au câştigat contra celor din Sfântu Gheorghe şi Braşov
Cele mai bune echipe din concurs la categoria avansaţi s-au înfruntat duminică după masă într-o finală de zile mari. Saint George A, echipă formată cu doi braşoveni şi cu un elev din Sfântu Gheorghe a constituit echipa Guvernului în marea finală, în vreme ce FC Warda, formată din doi ieşeni şi un ploieştean, a reprezentat opoziţia. Cele două finaliste au avut de argumentat moțiunea: „AP crede că în România, stabilirea vinovăţiei în procesele penale ar trebui realizată de către un juriu”.
Marele câştigător al Covalact Saint George City of Debate 1.1 este FC Warda, echipa care l-a avut ca membru pe ieşeanul care a câştigat şi titlul de cel mai bun vorbitor al competiţiei, Teodor Iancu.
„Vreau să felicităm în concurs echipele de pe locurile 17 în sus. Aţi tras ieri în nişte runde grele, aţi avut multe de învăţat, iar acest turneu există pentru că voi veniţi să concuraţi. (…) În finală, noi am văzut un meci foarte strâns. Decizia noastră de 8 la 1 este înşelătoare pentru că la aproape toţi vorbim de diferenţe de o jumătate de punct sau un punct între cele două echipe. A fost un meci care s-a decis în diverse puncte. Concluzia noastră a fost că avem două echipe strâns la nivel de conţinut, rigurozitatea argumentelor şi a răspunsurilor. Am constatat însă că stilistic avem o echipă cu limbaj, tonalitate şi retorică uşor mai proprie poziţiei pe care încearcă să o susţină. (…) Astfel îi avem câştigători pe cei din echipa opoziţiei, FC Warda”, a spus la decernarea premiilor David Moscovici, reprezentantul celor nouă arbitri care au jurizat finala.
„A fost foarte fain! (…) Mi-a plăcut foarte mult! E extraordinar să joci cu o echipă foarte bună, e altceva”, ne-a spus după competiţie finalistul din Sfântu Gheorghe, Mihai Tordai, în prezent în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. „M-am apucat de debate în clasa a VIII-a. Fratele meu mergea la competiţii şi îmi plăcea foarte mult că era mereu ocupat. Tot fratele meu mi-a spus că nimeni nu o să mă cunoască după numele meu, ci drept fratele lui, iar asta m-a motivat. În principiu m-am îndrăgostit de dezbateri pentru că îţi schimbă mentalitatea extrem de mult şi percepţia asupra vieţii”, ne-a mai spus Mihai Tordai.
La categoria de amatori, unde au participat patru echipe, Pro Debate a obţinut locul I cu unanimitate de voturi din partea arbitrilor, iar locul II a fost cucerit de WordUp Negruzzi.
În ediţia de mâine a ziarului nostru, marţi, 7 martie, o să publicăm un interviu în exclusivitate cu cel mai bun vorbitor al competiţiei de anul acesta, Teodor Iancu, din clasa a XI-a la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iaşi.
Elevi de liceu din toată ţara au dezbătut despre probleme de actualitate din România
Participanţii la a 11-a ediţie a Saint George City of Debate au venit de la şcoli din aproape toată ţara, respectiv din Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Caracal, Câmpulung Moldovenesc, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Dorohoi, Iaşi, Oneşti, Ploieşti, Pucioasa, Rădăuţi, Râmnicu Sărat, Roman, Satu Mare, Suceava, Târgovişte, Târgu Ocna, Tecuci, Timişoara, Turda, Vaslui, Vatra Dornei, Zimnicea, Câmpina, Nehoiu, Paşcani, respectiv Sfântu Gheorghe şi în premieră, chiar şi din Republica Moldova.
Aceştia au dezbătut pe teme de actualitate pentru România zilelor noastre, printre care şi „AP crede că România ar trebui să consulte populaţia prin referendum anual privind principalele iniţiative legislative”, „AP, ca părinte nereligios, şi-ar încuraja activ copilul să se alăture religiei majoritare din societatea sa”, „AP ar condiţiona primirea ajutorului social de către persoanele apte de a lucra, neangajate, de efectuarea unei munci part-time în folosul comunităţii”, „AP ar introduce în şcoli educaţia sexuală, chiar dacă părinţii nu sunt de acord”, „AP ca tânăr în România, la completarea studiilor superioare ar căuta să se angajeze în afara ţării” şi altele.
Saint George City of Debate a început povestea sa în anul 2007, la Castelul din Arcuş. După opt ediţii, competiţia a înregistrat în palmares titlul neoficial de cea mai mare competiţie pentru liceeni din Europa, obţinut în anul 2014, când la Sfântu Gheorghe au dezbătut 128 de echipe, însumând aproape 460 de participanţi.
Sursă foto: Observatorul de Covasna și Facebook/Saint George City of Debate.