Mă număr printre puținii oameni care au trăit experiența completă a Saint George City of Debate. Competiția aceasta m-a trecut prin toate stadiile de lucru pe care un debater și le poate imagina. Am început ca participant, chiar la prima ediție, și am continuat în această postură până în anul 2010 când am terminat liceul. Pe parcursul facultății m-am reîntors la Sfântu Gheorghe ca arbitru și ca voluntar.
În 2016 am preluat managementul proiectului și am organizat alături de prietenul și colegul meu, Alexandru Ujvarosi, președinte al Asociației de Tineret „Ecou”, două ediții ale concursului. SGCoD 1.1 și 1:2 au impresionat lumea dezbaterilor prin calitate și organizare impecabilă, competiția devenind un standard de referință la nivel național.
Am spus-o și trebuie să o spun din nou, sarcina mea și a lui Alexandru a fost una relativ ușoară, deoarece SGCoD este visul devenit realitate al bunului nostru amic Mădălin Guruianu, care a avut ambiția și tenacitatea de a transforma micul nostru oraș în capitala dezbaterilor din România. Timp de 10 ani, Mădălin și echipa de organizare, au construit puțin câte puțin ceea ce avea să devină în 2014 cea mai mare competiție de dezbateri organizată vreodată în România.
Însă, SGCoD nu este numai o competiție de dezbateri și un loc de întâlnire al pasionaților, începătorilor și veteranilor. Puțină lume știe că SGCoD este o școală de voluntariat. Este un proiect de o incredibilă anvergură organizatorică, realizat în exclusivitate de voluntari, marea majoritate elevi de liceu. Mecanismele organizatorice ale competiției sunt transmise an de an celor nou-veniți, de către voluntarii cu experiență.
Aici poți învăța cum se scrie un proiect pentru a obține finanțare din diferite surse, cum arată un comunicat de presă, ce se întâmplă la o conferință de presă, cum organizezi logistica, ce se află în spatele unui sistem de sonorizare, care este desfășurătorul unei festivități de premiere, cum și unde cazezi 400 de persoane, cum dai de mâncare acestor persoane, cum se întocmește o mapă de proiect pentru promovare, ce conțin și ce rost au ofertele și pachetele de sponsorizare, cum îți eficientizezi munca și comunicarea cu echipa folosindu-te de resurse informatice gratuite precum Google Calendar, Google Sheets, Google Forms, cum concepi un formular de feedback astfel încât informația obținută să fie relevantă și să te ajute să îmbunătățești ediția de anul viitor și multe, multe altele.
Cred că puțini dintre cititori au auzit sau au avut oportunitatea să facă ceea ce zeci de voluntari ai Asociației de Tineret „Ecou”, elevi de liceu, fac în fiecare an. Școala de voluntariat SGCoD oferă tinerilor cunoștințe și aptitudini pe care este greu să le deprinzi în alt context. Aceste aptitudini, odată însușite, te călăuzesc toată viața.
Fiecare zi, fiecare săptămână, fiecare etapă din viața noastră reprezintă, metaforic vorbind, un proiect. Fiecare dintre noi suntem proprii manageri de proiect. Oamenii din jurul nostru sunt echipa cu care lucrăm, și corespondențele pot continua. Cei care au „absolvit” școala de voluntariat SGCoD știu despre ce vorbesc, iar ceilalți cititori trebuie să mă creadă pe cuvânt. Chiar și eu sunt deseori uimit cât de mult aplic, zi de zi, cunoștințele dobândite ca voluntar, în viața profesională și chiar și în cea personală.
Cu mândrie în suflet pot spune că SGCoD este un proiect educațional complet. Pe de-o parte, este o competiție de dezbateri care aduce împreună sute de elevi, studenți și profesori, într-un mediu academic de excepție, iar pe de altă parte este poate cea mai complexă școală de voluntariat pentru elevi din țară și nu numai.
(Sfântu Gheorghe, 2019)