Dezbaterile par să întoarcă lumea cu susul în jos: de cele mai multe ori, eşti pus în situaţia de a apăra cu toate abilităţile tale retorice o poziţie în care nu crezi, moment în care ajungi să îţi lărgeşti orizonturile şi să priveşti cu alţi ochi opiniile celorlalţi. Dezbaterile te învaţă, prin competiţia inerentă meciurilor între echipe, ce înseamnă colaborarea, gândirea critică, strategia şi, cel mai important, faptul că într-o democraţie funcţională nu există o singură idee bună.
Lucrurile frumoase pe care oricine a practicat acest sport poate să le spună despre acesta nu îşi găsesc nicăieri mai bine locul decât la Saint George City of Debate. Aici, sute de elevi de liceu, de toate vârstele, cu diferite formări şi aptitudini, se întâlnesc faţă în faţă pentru a învăţa prin retorică. Pe cât cresc dificultatea şi competitivitatea, pe atât creşte şi calitatea ideilor.
Întotdeauna, finala SGCoD este un spectacol demn de urmărit, în care oponenţii nu mai sunt doar elevi, ci şi adevăraţi reprezentanţi ai Guvernului şi ai Opoziţiei dintr-o democraţie, care concurează pentru voturile alegătorilor. Acest sport nu se rezumă doar la vorbe, ci are în spate o cercetare minuţioasă făcută pe subiecte, discuţii cu antrenori şi profesori specializaţi în domenii precum filozofie, drept sau ştiinţe politice. Este un continuu proces de învăţare, în care meciurile spectaculoase şi argumentele uluitor de convingătoare reprezintă doar vârful aisbergului. În acel moment, când echipele de trei elevi se înfruntă, nu ai cum, ca spectator sau arbitru, să nu vezi în ei speranţa unui viitor mai bun, în care oamenii se gândesc la implicaţiile vorbelor lor, văd consecinţele de lungă durată ale planurilor de politici publice şi îşi depăşesc propriul interes.
Din acest punct de vedere, dezbaterile academice nu se aseamănă aproape deloc cu cele pe care le putem vedea la televizor, ci reprezintă o variantă mai bună a acestora – un model prin care aceşti elevi, când îl vor urma în carierele lor, vor ajuta la concretizarea şi optimizarea democraţiei.
(Sfântu Gheorghe, 2019)