Saint George City of Debate a ajuns la a 10-a ediţie, şi sunt încântată să particip la organizarea sa, din cel puţin două motive:
În primul rând, pentru că îmi prilejuieşte nostalgii legate de perioada de liceu, când competiţiile de debate erau momentele cele mai intense din viaţa extra-curriculară. M-au ajutat să mă maturizez într-o manieră inaccesibilă vreunei discipline academice ori altei preocupări: m-au învăţat despre responsabilitatea pregătirii şi a documentării, m-au provocat să îmi antrenez stăpânirea de sine şi să investesc în disciplina demonstraţiei, să problematizez fenomene sociale, economice, politice care mă şi ne privesc. Fiecare rundă de dezbateri schimbă, măcar putin, arhitectura ideilor mele, şi ăsta e un lucru foarte preţios pentru cineva care nu vrea să fie acaparat (doar) de rutina gândurilor zilnice, legate de şcoală, examene şi, mai încolo, job, carieră. Nu în ultimul rând, dezbaterile m-au apropiat de zeci de alţi tineri, care între timp au devenit alumni, cu care şi acum îmi face plăcere să discut – abia aştept să îi revăd!
În al doilea rând, a 10-a ediţie a SGCD marchează un prag de maturitate pentru această competiţie, care a început găzduind câteva echipe de debate din zonă, iar acum aduce la un loc 100 de echipe din toată ţara. Mă bucur că în acest al 10-lea an mă voi (re)vedea cu sute de liceeni curioşi şi informaţi, inteligenţi şi cu umor, dispuşi să îşi apere poziţia argumentat şi cu interes faţă de părerile celorlalţi. Comunitatea liceenilor din România are multe de câştigat de pe urma acestui exerciţiu anual de la SGCD, iar şcoala românească şi societatea per ansamblu pot trage cu ochiul pentru a se molipsi de efervescenţa acestui campionat de debate, pentru a prelua de aici un model de dialog şi gândire critică capabil să modifice substanţial natura dezbaterilor bazate pe idei din spaţiul public.
(Sfântu Gheorghe, 2016)