Mădălin Guruianu

Îmi place să fumez!

Habar n-aveați că fumez, așa-i… Ei bine, fumez de multă vreme, deoarece știu că fumatul în sine nu provoacă realmente nici un rău. Nu fumatul, ci ADN-ul provoacă cele mai multe boli. Din ce în ce mai mulți cercetători spun asta deja. Apropo, bunicul meu a trăit până peste 90 de ani și a fumat 2 pachete de țigări de Carpați fără filtru pe zi. Sigur știți și voi astfel de exemple. Mâncarea de tip fast food sau zahărul omoară mult mai mulți oameni în fiecare an, dar pe ele nu scrie nici că sunt toxice, nici că aduc vreo boală sau că ar provoca impotența sau moartea, ca pe pachetele de țigări… Stupid, nu?

Deși am terminat o facultate de filosofie și am practicat mai bine de un deceniu dezbateri academice, este prima dată când folosesc seria aceasta de argumente pro fumat … chiar dacă cele mai multe sunt doar inventate … ca să vă atrag atenția asupra puterii poveștilor pe care le spunem.

”POVESTEA ESTE TOTUL”

Puterea poveștilor spuse sau scrise este incredibilă. În fond, poveștile conduc lumea. Fără ele, n-am exista. La început a fost cuvântul. Ne naștem cu povești, creștem cu ele, învățăm din ele, trăim în povești, fie că sunt drame sau comedii, uneori tragedii, ele sunt poveștile noastre sau ale altora. Folosim cuvinte, mimică, mișcări, tonalități diferite. dar totul constă în ce fel de poveste și mai ales cum este ea spusă.

Să vorbim un pic și despre BONDARI, căci ăsta e titlul, nu? Ei sunt unele dintre cele mai interesante ființe de pe Pământ. Potrivit legilor fizicii, bondarul nu poate zbura. Amplitudinea prea mică a aripilor, fragilitatea lor, comparativ cu corpul său mare, nu îl ajută deloc și, precum vă spuneam, potrivit legilor fizicii, el nu poate zbura.

Dar el zboară. Știți de ce?

… pentru că habar n-are de fizică!!! Și nu-i pasă de fizicieni!…

Pentru bondari NU EXISTĂ IMPOSIBIL!

Acum 10 ani porneam alături de alți “bondari”, o poveste care avea să mă și să ne schimbe pe mulți. Pretențios și tupeist numită de la început “Saint George, City of Debate”, competiția a crescut încet, poate prea încet la început, spre a deveni cea mai amplă competiție pentru liceeni din Europa. Și, ne place nouă să credem, un etalon pentru alte evenimente de acest gen din țară.

După un deceniu, a venit vremea să “o predau la cheie”, cu un renume de invidiat, cu un sponsor principal extraordinar, cu o mulțime de parteneri publici și privați, mai ales cu o mulțime de voluntari dedicați. Și n-aveam cum să o predau mai bine decât unui alt “bondar”, un tânăr care a crescut odată cu competiția, un debater cu rezultate foarte bune,  un voluntar dedicat, un organizator testat și un adevărat profesionist. Spor maxim, Vlad Vidican!

Mulțumesc tuturor “bondarilor” care au sprijinit această poveste de succes, fie ei sponsori, parteneri publici sau privați, elevi, studenți, profesori, voluntari foști și actuali!

Zburați și duceți poveștile mai departe! Continuați să fiți bondari, indiferent de domeniul în care activați și mai ales nu țineți seama de ce vă spun “fizicienii” din jur! 🙂

(Sfântu Gheorghe, 2017)