Despre noi

Saint George City of Debate este un proiect inițiat și coordonat de către Mădălin Guruianu, responsabilul Clubului de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe.

Pornit la Castelul din Arcuș în 2007, proiectul a adunat doar 4 echipe la prima ediție, 3 din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești.

A doua ediție, cea din 2008, a adus în prim plan o serie de dezbateri publice pe diverse teme de interes local și regional, unele dintre dezbateri desfășurându-se în limba engleză. Au participat debateri avansați, începători, dar și jurnaliști din zonă.

Primăvara lui 2009 a adus cea de-a treia ediție, cu 18 echipe din mai multe regiuni ale țării și cu un curs extraordinar ținut de proaspătul campion mondial, Dan Cristea, iar director de turneu fiind Emil Mesaroș. Din acest moment competiția se ține doar la începutul lunii martie și doar la Colegiul Național Mihai Viteazul. Competiția a fost câștigată de trei fete din Cluj, care au disputat finala cu reprezentanții Timișoarei.

Ce-a de-a patra ediție, în 2010, a însemnat depășirea barierei de 50 de echipe pentru prima dată la un turneu organizat în țară, o echipă mixtă din Transilvania, Cluj-Sfântu Gheorghe au câștigat competiția în fața reprezentantelor Timișoarei, director de turneu fiind tot Emil Mesaroș. De la această ediție au fost necesari voluntari din cadrul Asociației Ecou și vreme de 3 ediții consecutive, aceștia au fost coordonați de către viitoarele lidere ale comunității Călina Cruceriu / Paula Cocoveică.

A cincea ediție, în 2011, a însemnat din nou un record de participare, aproape 80 de echipe aliniindu-se la start la începututl lunii martie și în premieră s-a dezbătut și în limba maghiară. plus o echipă de arbitri de top din țară, coordonați de către campionul nostru din Sfântu Gheorghe, Radu Cotarcea. Din acest moment finala s-a desfășurat doar la Sala Mare a Teatrului și câștigătorii din TImișoara au primit și trofeul transmisibil Cupa Saint George City of Debate, depășind o echipă din Sfântu Gheorghe în finală, vorbitoarea numărul unu din competiție fiind timișoreanca Iulia Vladu.

A șasea ediție, din 2012, a adus la start peste 80 de echipe. Echipa de arbitri a fost condusă de campioana noastră din Sfântu Gheorghe, Bianca Dragomir și timișoreanul Sergiu Scripcă, iar în finală s-au întâlnit o echipă din Ploiești și una din Sfântu Gheorghe, prima câștigând trofeul, iar Simina Gheorghincă din Sfântu Gheorghe obținând titlul de cea mai bună vorbitoare din competiție.

A șaptea ediție, cea din 2013, a reușit să aducă 93 de echipe la start, iar director de turneu a fost Emi Beteringhe, ajutat de către Șerban Pitic. Au fost inițiate trainingurile pentru arbitri, dar și pentru debateri, pe două categorii de experiență, plus o ediție specială Debate Corner, în Parcul Central. A fost introdus în paralel și o competiție special pentru ”boboci”, Saint George Junior, iar în finală au ajuns reprezentanții Clujului, cu cei din Ploiești, primii ieșind câștigători de data aceasta, iar titlul la individual a mers la ploieșteanul Theodor Moise. De la această ediție voluntariatul este asigurat pentru competiție de către Consiliul Elevilor din CNMV, președinte Sorin Dandu, vicepreședinți Adina Moisii și Carla Rofel.

A opta ediție, cea din 2014, a încemnat depășirea oricărui record de participare la nivel european, Saint George City of Debate VIII fiind cea mai amplă competiție pentru liceeni din Europa, cu 129 de echipe participante! Directori de turneu au fost Adrian Ghițe și Alexandru Gheorghe, au fost continuate trainingurile pentru arbitri și debateri, dar și competiția paralelă pentru ”boboci”, Saint George Junior, plus toată suita de programe recreative, cultural-sportive din prima seară. Câștigătorii competiției, elevii din Sfântul Sava, dar și finaliștii de la  Argo/Aes/Central, plus câștigătoare locului I la vorbitori, timișoreanca Noemi Suru, au primit câte un laptop Compaq de la ASUR, parteneri principali ai acestei ediții .Au vorbit la festivitatea de închidere atât actualul președinte ARDOR, Emi Beteringhe, dar și Monica Mocanu, președinte vreme de 8 ani, plus președintele ARDOR Transilvania Emil Mesaroș, care a anunțat competiția Racoviță Open, Vlad Icleanu, președinte ARDOR Banat, care a vorbit despre Timișoara Open și Cristina Badea, reprezentanta AES Ploiești, cea care a invitat participanții la Fiat Debate și la Campionatul Național din acest an. Pe lângă acești au urcat pe scenă președintele Asociației de Tineret Ecou, Alexandru Ujvarosi, responsabilul de imagine în ultimii 3 ani al evenimentului Saint George City of Debate și președinta Consiliului Elevilor din Colegiul Național Mihai Viteazul, Adina Moisii, coordonatoarea celor aproape 50 de voluntari de la această ediție, fără aportul cărora această competiție nu ar fi putut avea loc.
Mulțumindu-le încă odată acestor voluntari dedicați ai Asociației Ecou, ne simțim onorați să avem parteneri atât de faini și la această ediție, pe lângă cei enumerați anterior dorim să amintim pe cei care au pus umărul ca acest eveniment de amploare să fie posibil: Covalact, Bertis, Dunapack, Julius Meinl, Demmers, Zizin, BRD, Tricomserv, Multi Nr., Dioszegi, Chocopack, Ariadne, Arix, Hotel Park, Pensiunea Ferdinand, Pensiunea Agora, Palatul Copiilor, Teatrul Andrei Mureșanu, Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe, Centrul Europe Direct Sfântu Gheorghe, Foto Angelo și liceele Mihai Viteazul, Mikes Kelemen, Kos Karoly și Szekely Miko.

La cea de-a noua ediție a Saint George City of Debate s-au înscris în total 124 de echipe, la care se adaugă cei aproape 90 de arbitri, și peste 100 de voluntari, în total peste 560 de participanţi. Vineri au avut loc sesiuni de pregătire, un simpozion cu tema „Debate Power” la Centrul de Cultură din Arcuş, workshop-uri şi programe cultural sportive gratuite, precum şi o petrecere pentru arbitri, la Energy Club. Sâmbătă, ziua primelor runde ale competiţiei, s-a încheiat tot cu o petrecere, iar duminică, după sferturile de finală şi semifinale, au avut loc loc Finala şi Festivitatea de Premiere, găzduite de sala de conferințe de la Liceul „Székely Mikó”, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Saint George City of Debate mi se pare o oportunitate foarte bună atât pentru a ne dezvolta din punct de vedere al dezbaterilor academice, cât și din prisma socializării. M-am întâlnit cu mai mulți colegi pe care nu i-am văzut de la ediția din anul trecut. Organizarea a fost exemplară, am avut tot ce am avut nevoie, așadar felicitări celor care au muncit pentru ca totul să iasă bine – ne-a declarat unul dintre participanți. Un altul, venit pentru a treia oară la Sfântu Gheorghe, ne-a spus că îi pare rău că nu va mai putea veni și la anul, pentru că va fi deja student. Trei ani la rând am venit la Sfântu Gheorghe la această competiție, acum sunt în clasa a XII-a, și asta înseamnă că voi continua cu dezbaterile la un alt nivel, nu la cel licean. Cred că open-ul de aici o să-mi lipsească, și îmi doresc să revin, în altă calitate poate – spune o tânără din București.

Așadar ediţia a IX-a a Saint George City of Debate a luat sfârșit, la anul urmează o altă ediție, cea jubiliară, la care organizatorii se vor pregăti cu siguranță cu multe surprize.

 

CityOfDebate.ro este intreținut de Radu Ursache.