SGCoDX şi-a ales câştigătorii

A X-a ediţie Saint George City of Debate şi-a ales câştigătorii

Saint George City of Debate la final!

Peste 95 de echipe s-au întrecut în acest weekend pentru titlul de campion al Saint George City Of Debate! VEZI VIDEO cu aspecte de la finala competiției și citește mâine în Observatorul de Covasna – CovasnaMedia rezultate, detalii și interviuri despre cea mai mare competiție de dezbateri academice din țară!

Gepostet von Observatorul de Covasna – CovasnaMedia am Sonntag, 6. März 2016

Trofeul „Covalact Saint George City of Debate X” a fost cucerit de echipa Mixt A, compusă din elevii Silviu Șoit, Andrei Vasiliu și Cosmin Tenie, membri ai clubului de dezbateri „Cantemir”. Titlul de „cel mai bun vorbitor” a fost obţinut de Tudor Suciu, elev al Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara.

Covalact Saint George City of Debate X, cea mai mare competiţie de dezbateri pentru liceeni din România, organizată la Sfântu Gheorghe în perioada 4-6 martie, a reunit în oraşul covăsnean 95 de echipe, circa 300 de debateri, peste 80 de arbitri şi 50 de voluntari.

„Faptul că aţi văzut 6 liceeni care vorbesc într-un timp limitat pe un subiect dat şi care dau dovadă de maximă civilizaţie, de fair-play, de pregătire şi respect reciproc, înseamnă că debate-ul creează de-adevăratelea noua generaţie care va schimba România la faţă”, a spus managerul de turneu, Mădălin Guruianu, în discursul din finala competiţiei.

Cătălin Lazăr, consilier în Ministerul Tineretului şi Sportului, a declarat celor prezenţi la finală că: „Ministerul Tineretului şi Sportului nu mai poate să rămână indiferent la asemenea evenimente. Împreună cu ajutorul vostru aş vrea să facem posibil ca astfel de evenimente să devină normalitate şi ceea ce astăzi s-a teoretizat aici, mâine să punem în practică”.

Avantajele dezbaterilor sunt foarte multe. „Datorită debate-ului înveţi să îţi susţii un punct de vedere şi poţi să îţi formezi opinii valide în legătură cu foarte multe subiecte, îţi dezvoltă de asemenea şi cultura generală şi îţi faci şi foarte mulţi prieteni noi, poţi cunoaşte foarte mulţi oameni de calitate. Mai mult decât atât, înveţi să te exprimi mult mai liber”, ne-a spus Andreea Rădulescu din Ploieşti, participant la a X-a ediţie a Saint George City of Debate.

Gabriel Brânduşoiu, colegul Andreei din Ploieşti, a adăugat: „În cazul meu, la limba română cel puţin, când am o compunere argumentativă îmi este mult mai uşor să mă descurc. Îmi vin ideile mai uşor şi ştiu să fac o structură”.

Clasamente

Dacă locul I a fost ocupat de echipa Mixt A, echipa care a jucat în finală şi care a obţinut locul al II-lea a fost Mixt B, formată din Teodor Iancu, Dina Georgiana şi Alexandru Giurgea.

Cei mai buni 10 vorbitori ai celei de-a zecea competiţii „Saint George City of Debate” au fost: Tudor Suciu (I), Teodor Iancu (II), Bianca Rotaru (III), Georgiana Dina (IV), Radu Suciu (V), Robert Ciugolia (VI), Mihai Olteanu (VII), Mădălin Penciu (VIII), Silviu Şoit (IX) şi Maria Căuni (X).

La categoria juniori, locul I a fost câştigat de CDAIS C, formată din Andrei Palamariu, Delia Diac şi Miruna Cozianu.

Moţiuni

Competiţia a avut atât moţiuni anunţate înainte de competiţie, cât şi moţiuni impromptu.

Moţiunea dezbătută în finală de echipele Mixt A şi Mixt B a fost „AP crede că paradigma capitalistă este incompatibilă cu o societate echitabilă”. Echipa câştigătoare a fost echipa opoziţiei.

Alte moţiuni dezbătute au fost: „AP ar utiliza o parte substanţială din bugetul alocat învăţământului superior pentru a subvenţiona stagii de practică plătite în cadrul companiilor”, „Acest Parlament, ca femeie, nu ar vota-o pe Hillary Clinton” şi „Ca femeie, AP ar folosi amânarea maternității ca metodă de negociere a unui contract de muncă”.

Premii

Cel mai bun vorbitor al celei de-a X-a ediţii a Saint George City of Debate, Tudor Suciu din Timişoara, a câştigat o excursie de două persoane, pentru trei zile şi două nopţi, la Viena.

În plus, organizatorii au oferit, prin tragere la sorţi, 4 invitaţii duble la „The Mission Dance Weekend”, organizat de 1 Mai la Mamaia.

De asemenea, fiecare participant la Covalact Saint George City of Debate X a primit medalii, diplome, câte un abonament pe un an la revista de analiză „Sinteza”, agende, pixuri, tricouri, hartă şi sticker.

Saint George City of Debate caută un nou manager

Actualul manager al uneia dintre cele mai importante competiţii de dezbateri din România, Mădălin Guruianu, a anunţat că se deschide oficial concursul în care se va selecta noul manager de turneu al concursului „Saint George City of Debate”. „Sper ca anul viitor să vină o persoană care să ridice şi mai mult nivelul acestei competiţii. Sunt foarte încrezător. Cunosc cel puţin zece oameni care ar putea să aplice oricând şi să facă ceea ce am făcut eu vreme de zece ani. Predau un proiect la cheie, dacă se poate spune aşa. Cine va prelua frâiele competiţiei are o bază solidă în spate şi un renume câştigat nu foarte uşor şi despre care cred că nu mai poate să cadă”, a spus Mădălin Guruianu, după finala ediţiei cu numărul zece.

Prima ediţie Saint George City of Debate a avut loc în 2007 la Castelul din Arcuș. Atunci au participat doar 4 echipe – 3 din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești. După opt ediţii, SGCD a câştigat titulatura de „cea mai amplă competiție pentru liceeni din Europa”, cu 129 de echipe participante.

În ediția de marţi a ziarului nostru va fi publicat un interviu în exclusivitate cu cel mai bun vorbitor al Covalact Saint George City of Debate X, Tudor Suciu din Timişoara.

 

https://covasnamedia.ro/actualitate/a-x-a-editie-saint-george-city-of-debate-si-a-ales-castigatorii

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *