Începe „Masterclass Debate” Bicfalău: sesiuni de pregătire cu nume mari ale debate-ului din România

MESAGERUL DE COVASNA:
Începe „Masterclass Debate” Bicfalău: sesiuni de pregătire cu nume mari ale debate-ului din România
Adaugat: august – 1 – 2014

Nouă dintre cei apreciați traineri din România – Radu Cotarcea, Bianca Dragomir; Adrian Ghiţe; Emil Mesaroş, Radu Ţigănaş, Călin Mureșanu, Liviu Gajora, Ioana Stupariu şi Nae Șovăială – vor participa la tabăra „Masterclass Debate – 2014”. Evenimentul, organizat pentru al doilea an în judeţul Covasna, debutează astăzi, la Bicfalău.

Tabăra naţională de vară dedicată excelenţei în dezbaterile academice – „Masterclass Debate”, organizată de Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu ARDOR Transilvania se va desfăşura anul acesta în două serii, la Bicfalău. Peste 50 de tineri din toată ţara vor participa la sesiunile intensive de pregătire susţinute de nouă dintre cei apreciați traineri din România.

„Când acum patru ani făceam prima întâlnire cu tinerii din Sfântu Gheorghe, la Zăbala, nu ne-am gândit că proiectul poate deveni de nivel naţional. Voiam pur şi simplu să ne pregătim cu oameni care aveau experienţă bună în dezbateri (…) Ulterior ne-am mutat la Pădureni, într-un loc mai mare cu mai multe echipe, dar în continuare ne gândeam la proiect doar ca la un proiect local. Anul trecut, după o discuţie prelungită cu Bianca Dragomir şi cu Radu Cotarcea am decis să facem acest proiect naţional şi am beneficiat de prezenţa singurului campion mondial şi european pe care l-a avut România, Dan Cristea, (…) care are o experienţă unică pe care o poate împărtăşi (…) Anul acesta vine cu o nouă premieră: două ediţii, pentru că succesul a fost foarte mare la ediţia de anul trecut. Aşadar, am decis să facem două ediţii, să avem câte aproximativ 30 de participanţi – cursanţi, elevi, pe ediţie. Una dintre cele mai mari dorinţe era ca grupele să fie cât mai mici, pentru a învăţa cât mai mult şi cât mai intens de la cei care le predau respectivele cursuri, de la nişte profesori, nişte maeştri în debate, oameni care au performat la nivel internaţional, nu numai naţional, oameni care au CV -uri mai mult decât impresionante şi de aceea mă şi bucur că acest eveniment se întâmplă în judeţul nostru (…)”, a declarat ieri iniţiatorul şi coordonatorul „Masterclass Debate”, Mădălin Guruianu.

Prima etapă din cadrul evenimentului, desfăşurată de astăzi, 1 august şi până marţi, 5 august, va cuprinde sesiuni de pregătire cu Bianca Dragomir, dublă campioană națională, la categoriile elevi și studenți, multiplă participantă la campionate internaționale, inclusiv Campionatele Europene; Radu Cotarcea – vicecampion mondial, dublu campion național, la elevi și studenți, multiplu participant la campionate naționale și internaționale, inclusiv Campionate Europene și Mondiale, Adrian Ghiţe – campion național, coordonator programe ARDOR Transilvania ; Emil Mesaroş – cel mai experimentat arbitru internațional al României, președinte ARDOR Transilvania, Radu Ţigănaş – vicecampion european, multiplu participant la competiții interne și internaționale.

Cea de-a doua etapă, ce va avea loc în perioada 7-11 august (a.c.), va cuprinde cursuri de pregătire susţinute de Liviu Gajora, arbitru cu mare experiență internațională, multiplu participant la competiții interne și internaționale, președinte CDAIS Moldova, Călin Mureșanu – vicecampion național, multiplu participant la campionate internaționale, inclusiv Campionatele Europene și Mondiale, Ioana Stupariu – vicecampioană națională, multiplă participantă la campionate interne și internaționale, inclusiv Campionatele Europene și Mondiale şi Nae Șovăială – multiplu participant la campionate interne și internaționale, inclusiv Campionatele Europene, şi Radu Cotarcea. Programul evenimentului va cuprinde şi activităţi de divertisment. Acesta poate fi consultat accesând platforma http://cityofdebate.ro/.

Cursanţi, elevi dar şi profesori, din ţară

La cursurile „Masterclass Debate” vor participa elevi din toate colţurile ţării, dar şi două cadre didactice. „Mă bucur foarte mult avem şi doi profesori care au dorit să participe şi m-aş bucura ca acest tip de experienţă să poată să meargă mai departe pentru că unul dintre proiectele care lipseşte foarte mult în debate-ul din România este un soi de cursuri pentru traineri (…) Până la urmă, să le predai profesorilor, să le predai celor care conduc în momentul de faţă cluburi din România este foarte important pentru că ei ar putea să disemineze mult mai bine informaţia, să o transmită tuturor celor care fac debate şi, spre bucuria noastră, numărul este într-o continuă creştere (…). Bucuria noastră este că mulţi dintre oamenii care fac parte din echipa naţională actuală de liceeni a României au fost la Masterclass -ul de anul trecut, iar eu sunt convins că cei care vor fi în viitoarea echipă naţională – dacă nu toţi, o mare parte dintre ei – vor fi în aceste zile la Bicfalău”, a spus coordonatorul şi iniţiatorul programului „Masterclass Debate”, Mădălin Guruianu. Potrivit acestuia, tânăra care a câştigat titlul la „Saint George, City of Debate” la vorbitori, Noemi Suru, din Timişoara, este invitata de onoare la Masterclass Debate 2014.

Câteva locuri disponibile pentru seria a II-a

Cele 27 de locuri disponibile în seria ce debutează astăzi sunt ocupate integral, însă pentru cea de-a doua etapă, din perioada 7-11 august (a.c.), mai sunt aproximativ 5-6 locuri disponibile.

***

„Masterclass Debate 2014” se bucură de sprijinul partenerilor de la Primăria Sfântu Gheorghe, Pensiunea Teglas şi Covalact S.A. Pe această cale, organizatorii transmit mulţumiri tuturor pentru sprijinul acordat!

Ana Alina Costache

 

1898253_616587015055255_414454306_n 1655176_619729841407639_1084930017_o

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *