NOU RECORD NAȚIONAL DE PARTICIPARE

COMUNICAT DE PRESĂ 25.02.2014

Cu 132 de echipe confirmate, NOU RECORD NAȚIONAL pentru
Sfântu Gheorghe, Orașul Dezbaterilor

Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe al Asociației de Tineret Ecou, în parteneriat cu Ardor Transilvania și cu sprijinul mai multor parteneri publici și privați, organizează la sfârșitul săptămânii acesteia a opta ediție a celei mai mari competiții de dezbateri academice din România, Saint George City of Debate.
La fel ca în ultimii 3 ani, competiția destinată liceenilor, reușește să depășească limitele anterioare și stabilește un nou record de 132 de echipe participante. 396 de debateri, peste 100 de arbitri și aproape 50 de voluntari sunt cifrele acestei a opta ediții, care sperăm să răspundă atât așteptărilor participanților, dar și comunității din Sfântu Gheorghe.
O echipă de coordonare a arbitrilor condusă de bucureșteanul Alexandru Gheorghe și clujeanul Adrian Ghițe, echipă în care toate regiunile țării sunt reprezentate, se va ocupa de buna desfășurare a celor 4 runde de calificare – sâmbătă, duminică urmând eliminatoriile: optimi, sferturi, semifinale și marea finală de la Sala de Festivități a Colegiului Szekely Miko. Exceptând finala, întreaga competiție va avea loc la Colegiul Național Mihai Viteazul, gazda tradițională a evenimentului încă de la primele ediții.
Pentru că Saint George City of Debate este mai mult decât o competiție de dezbateri, în ziua de vineri oaspeții noștri sunt invitați să participe la mai multe activități culturale și sportive. Programul începe la ora 14, cu un simpozion pe teme europene, organizat la Centrul de Cultură din Arcuș, în parteneriat cu Centrul Europe Direct Sfântu Gheorghe, intitulat ”Acționează. Reacționează. Decide.” De la ora 17 sunt programate traininguri de pregătire pentru debateri, dar și pentru arbitri, iar seara sunt de ales evenimente sportive la alegere: bowling, fotbal, baschet, squash, ping-pong, boardgames etc.

Teme și premii incitante

Trofeul transmisibil, Cupa Saint George, aflată momentan în posesia Clujului, va ajunge la câștigătorii din acest an, împreună cu trofeul original, creația proprie a artistului Ramon Grosos. Ca de obicei, cei poziționați pe primele locuri atât pe echipe, cât și în clasamnetul individual, vor primi cupe, medalii, diplome, cărți de la editura Litera, dar și de la Okian. Parteneriatul în premieră cu Asociația Secular Umanistă din România a adus un plus de valoare, echipele finaliste și câștigătorul marelui premiu la individual urmând să primească fiecare câte un laptop de ultimă generație, Compaq.
Temele vor fi și impromptu, adică vor fi aflate cu jumătate de oră înainte de meci, dar și pregătite din timp, iar acestea suntem convinși că deja au suscitat interesul participanților. În calificări vor fi dezbătute moțiunile: Acest Parlament regretă influența ateismului în societatea contemporană și Acest Parlament crede că Primăvara Arabă a eșuat, iar în finală va fi dezbătută moțiunea Acest Parlament crede că stoparea finanțării cultelor religioase ar influența în bine societatea. Echipele participante vor fi nevoite să fie pregătite să joace în ambele posturi, atât ca afirmatori, dar și ca negatori.

Cum fără parteneriate nimic nu ar fi posibil, organizatorii se simt datori să mulțumească atât celor enumerați deja, dar și tuturor partenerilor și sponsorilor care pun umărul la buna desfășurare a evenimentului: ARDOR, ARDOR Transilvania, ASUR, Consiliul Județean Covasna, Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuș, Colegiul Național Mihai Viteazul, Liceul Mikes Kelemen, Colegiul Szekely Miko, Muzeul Carpaților Răsăriteni, Teatrul Andrei Mureșanu, Consiliul Elevilor CNMV, Centrul de Informare Europe Direct, Palatul Copiilor, Pensiunea Ferdinand, Pensiunea Agora, Bertis, Covalact, Dunapack, Tricomserv, Foto Kontes, Multi NR., Chocopack, Tega, Dioszegi, Arix, Ariadne, Hotel Park, Demmers, Okian, Litera, BPC, Gercomp, Spicom, Bastion, Backstage, Energy Club, Julius Meinl, Zizin.

Mădălin Guruianu,
Inițiator și Coordonator Saint George City of Debate

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *