Saint George City of Debate, ediție jubiliară

http://stiri.covasnamedia.ro/2016/02/10/saint-george-city-of-debate-editie-jubiliara/

 

100 de echipe din toată ţara vin la Sfântu Gheorghe în perioada 4-6 martie

Pornit în anul 2007, la inițiativa lui Mădălin Guruianu, responsabilul Clubului de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, Saint George City of Debate a fost un proiect mărunt care la prima sa ediție nu a adunat decât patru echipe, între care trei din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești. De-a lungul timpului, evenimentul a devenit din ce în ce mai mare, ajungând până la participarea a peste 120 de echipe. „De fiecare dată când privesc înapoi la istoria competiţiei, realizez că evoluţia turneului SGCD se suprapune, în mare măsură, cu evoluţia mişcării de dezbateri academice din ţară. De la o activitate relativ „obscură” – care adeseori necesita explicaţii legate de activitatea în sine şi de scopul său final – la o mişcare care angrenează sute de oameni dedicaţi. Aceştia au adus la lumină multitudinea de beneficii legate de dezvoltarea personală pentru practicanţii dezbaterilor, care reprezintă, şi îmi permit să spun asta cu o inimă mai uşoară acum decât în urmă cu câţiva ani, o activitate „cool”, în care orice tânăr trebuie să se angajeze”, spune într-un testimonial Radu Cotarcea, fost debater și actualul director de turneu al competiției de dezbateri academice.

 

Standarde mai ridicate faţă de alţi ani

Anul acesta, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție, o ediție jubiliară, și pentru prima dată s-a impus un barem de 100 de echipe, organizatorii urmărind să ridice standardele la un nivel și mai înalt. „Pentru prima dată va fi un barem. Am avut și 124 de echipe în trecut. A fost acel record european de 128 de echipe. Acum o să fie un barem de 100 de echipe pentru că ne dorim ca a X-a ediție să fie o ediție de referință nu numai cantitativ, dar și calitativ. Vrem să aducem multe noutăți să setăm practic niște ștachete care ar putea să fie preluate din nou de către mai multe turnee din țară. Așa s-a întâmplat și acum câțiva ani. Acum încercăm să punem focusul în altă parte”, a spus Mădălin Guruianu.

Ediția de anul acesta se va desfășura în perioada 4-6 martie, iar directorii de turneu au fost desemnați a fi Bianca Dragomir și Radu Cotarcea, ambii din Sfântu Gheorghe, care s-au remarcat prin rezultate spectaculoase obținute la competiții de debate din țară, din Europa și chiar de pe alte continente. „Le mulțumesc în mod deosebit celor care lucrează pentru buna desfășurare, mă refer la directorii de turneu, care sunt Radu Cotarcea și Bianca Dragomir, cei mai valoroși debateri pe care i-a avut acest oraș în cei 20 de ani de când se practică debate în Sfântu. Vă reamintesc că Bianca tocmai a fost delegata de tineret a României la ONU, iar Radu a fost într-o finală de campionat mondial în India, ambii având până acum la activ finale de campionat european”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Evenimentul se va desfășura la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu excepția finalei și a festivității de premiere, care vor avea loc în Sala Mare din Liceul „Székely Mikó”. „Cele mai multe activități vor fi ca de obicei la CNMV, dar implicăm de asemenea și Palatul Copiilor și Colegiul Mikó, unde evident o să aibă loc finala, pentru că acolo este o sală încăpătoare și foarte potrivită pentru așa ceva”, ne-a mai informat Mădălin Guruianu.

 

Surprize pentru participanţi

Participanții la eveniment vor avea parte de o multitudine de surprize, pe lângă probele competiției, fiind implicaţi pe durata celor trei zile de SGCoD și în activități cultural-sportive precum vizită la muzee, spectacole, bowling, fotbal, squash, ping-pong, șah, board games etc.

Saint George City of Debate este departe de a fi o competiție ca oricare alta. Evenimentul le oferă tinerilor contextul necesar de a se forma ca persoane responsabile, capabile de o analiză profundă a oricăror subiecte și de a găsi argumente și contraargumente în ritm rapid pentru orice temă de dezbatere, fiind astfel un adevărat curs de formare cu consecințe pe termen lung atât în plan personal cât și în plan profesional.

„Saint George City of Debate a ajuns la a 10-a ediţie, şi sunt încântată să particip la organizarea sa, din cel puţin două motive: În primul rând, pentru că îmi prilejuieşte nostalgii legate de perioada de liceu, când competiţiile de debate erau momentele cele mai intense din viaţa extra-curriculară. M-au ajutat să mă maturizez într-o manieră inaccesibilă vreunei discipline academice ori altei preocupări: m-au învăţat despre responsabilitatea pregătirii şi a documentării, m-au provocat să îmi antrenez stăpânirea de sine şi să investesc în disciplina demonstraţiei, să problematizez fenomene sociale, economice, politice care mă şi ne privesc. Fiecare rundă de dezbateri schimbă, măcar puţin, arhitectura ideilor mele, şi ăsta e un lucru foarte preţios pentru cineva care nu vrea să fie acaparat (doar) de rutina gândurilor zilnice, legate de şcoală, examene şi, mai încolo, job, carieră”, mărturisește Bianca Dragomir într-un testimonial de pe site-ul evenimentului.

De altfel, avantajele pe care le implică participarea la Saint George City of Debate par să fie tot mai mult în atenția tinerilor care se interesează în număr tot mai mare de posibilitatea de a deveni un debater în cadrul unei competiții de asemenea amploare. „Experiența mea la SGCD a început ca debater la cea de-a VI-a ediție, cel mai mare turneu de dezbateri academice la care am avut ocazia să particip, iar cel mai important aspect era că se petrecea chiar la mine acasă. Chiar dacă am fost debater doar un an, am continuat să particip la eveniment ca voluntar. De la o ediție la alta, am văzut cum interesul tinerilor pentru dezbateri creștea și așa SGCD a ajuns să fie cel mai mare turneu de dezbateri academice din România, iar mai apoi din Europa”, spune în acest sens Adina Moisii, o fostă competitoare SGCoD.

 

Mirela Cara, Observatorul de Covasna

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *