DATE COMPETIŢIONALE

Dragi colegi,

Iată datele de bază ale ediţiei a-15-a a Campionatului Naţional de Dezbateri Academice pentru Elevi de Liceu care va avea loc la Arcuş / Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, in organizarea ARDOR Transilvania, în parteneriat şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna.

Locaţia în care va fi realizată cazarea şi vor avea loc în special meciurile preliminarii este Centrul de Studii Europene de la Arcuş, centru de conferinţe realizat la standarde europene şi situat la 4 km de municipiul Sfântu Gheorghe. Centrul are 33 de camere care pot fi utilizate astfel incât sa poată caza pâna la 99 de persoane. Centrul este situat într-un domeniu-parc cu multă verdeaţă, peisajul fiind bonus. Lângă Centrul de Studii Europene se afla Centrul de Cultură Arcuş, http://www.ccarcus. ro/index. php, fosta reşedinţă nobiliară transformată în Centru de Cultură, cu o serie de săli multifuncţionale în dotare, în care vor avea loc rundele eliminatorii, semifinalele şi finala.
În Sfântu Gheorghe se poate ajunge uşor din oricare parte a ţării, cu trenul prin Braşov, iar drumul Braşov – Sfântu Gheorghe durează 20 de minute (la fiecare 30 de minute pleacă un microbuz de lângă Gara Braşov).

Echipa de organizare va fi condusă de Emil Mesaroş – preşedinte ARDOR Transilvania – şi de Mădălin Guruianu – responsabil al Debate Clubului din localitate şi membru al Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Naţionala va avea loc după cum urmează:

Naţionala pe echipe mixate: 30 august-2 sept 2009

Desfăşurare:
Duminică, 30 august 2009 are loc sosirea echipelor, luni şi marţi este competiţie, iar miercuri este zi de tranzit

Moţiuni:

1. Rezervarea locurilor speciale pentru minorităţi etnice în Parlamentul României este justificată. calificări

“În România sunt respectate toate drepturile minorităţilor etnic – le acordăm locuri speciale tuturor în Parlament!” – fraza-cheie a celor care cred că această măsură înseamnă totul … “În România, reprezentanţii minorităţilor sunt de fapt parlamentari pentru Putere!” – fraza-cheie a celor care cred că această măsură nu înseamnă nimic … Dezbaterea pe acest subiect este mai mult decât necesară pentru o ţară din U.E., unde “exemplele de bună practică” sunt la mare căutare. Este România în acest domeniu, un exemplu, un contra-exemplu sau e doar o simplă măsură de imagine a ţării?

2. Ţările ar trebui să folosească mai degrabă o politică de tip «cap and trade» decât să impună taxe pe emisiile de carbon, în scopul combaterii încălzirii globale.”- eliminatorii

Moţiunea de faţă este una dintre cele două puse în discuţie la Forumul Inernaţional din acest an ţinut în Bosnia şi asigură racordarea evenimentului nostru naţional la dezbaterile aflate pe agenda mondială la această oră. În condiţiile în care combaterea încălzirii globale a devenit cuvântul de ordine al majorităţii statelor responsabile, de a reduce emisiile de carbon la scară planetară este o problemă fundamentală de pus în discuţie.

Participanţi: câte 9 elevi de la fiecare asociaţie regională de limbă română, însoţiţi de câte 3 instructori/arbitri
Taxe: 60 ron/elev/arbitru/instructor

Naţionala pe echipe: 2-6 septembrie 2009

Desfăşurare: Miercuri, 2 septembrie, are loc sosirea echipelor, joi şi vineri dimineaţa sunt runde, vineri în a doua parte a zilei excursie în imprejurimi, sâmbătă eliminatorii şi finala, duminică plecarea.

Moţiuni:

1. Introducerea în trunchiul comun a unui curs de istoria şi cultura minorităţii preponderente în regiunea respectivă e justificată.- calificări

Au dreptul minoritarii la o istorie şi o cultură proprie, diferită de cea a majoritarilor? Dar, majoritarii ar trebui obligaţi să o să cunoască şi pe cea a minoritarilor? Până unde merg drepturile acordate minorităţilor, raportate la majoritate? Vom avea “istorii şi culture” paralele sau le vom pune de acord? Dezbaterea este extrem de actuală în condiţiile unor regiuni istorice cu specific şi tradiţie seculară în România: Bucovina, Maramureş, Banat, Dobrogea, Oltenia, Ţara Moţilor, Ţinutul Secuiesc etc.

2. Ar trebui asigurată reprezentarea grupurilor etnice minoritare în forurile de decizie locală – eliminatorii

Locurile pentru grupuri entice minoritare în forurile de decizie locală (Consilii Locale şi Judeţene) sunt o valoare în sine sau în raport cu realitatea din jur? Asigură sau nu reprezentativitate şi vizibilitate minoritarilor? Dau sau ar putea da dovadă de eficienţă şi de promovare a diversităţii specifice sau sunt doar măsuri de imagine în folosul Puterii?

Participanţi: câte 4 echipe de la fiecare asociaţie regională (inclusiv cea de limbă maghiară, “Disputa”), însoţiţi de câte 4 instructori/arbitri.
Taxe: 90 ron/elev/arbitru/instructor

Reprezentanţii asociaţiilor regionale sunt rugaţi să transmită componenta finală a delegaţiilor pentru Naţională până în 25 august.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *