Sfântu Gheorghe, din nou Capitala Națională a Dezbaterilor Academice

endof8 copy

 

Sfântu Gheorghe, din nou Capitala Națională a Dezbaterilor Academice

Peste 500 de persoane implicate, debateri, arbitri și voluntari, au făcut ca a opta ediție a Saint George City of Debate să doboare toate recordurile de participare înregistrate până în acest moment în competițiile naționale de dezbateri academice. Onoarea a fost cu atât mai mare pentru orașul nostru, cu cât aproape toată lumea importantă din debate-ul românesc a fost prezentă, câștigători și participanți la multiple campionate interne și internaționale, ba chiar a avut loc și o importantă Adunare Generală a Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică, în urma căreia, președinte a fost ales Emi Beteringhe, directorul de turneu de la ediția de anul trecut a Saint George City of Debate.
Echipa de arbitri a fost condusă în acest an de către clujeanul Adrian Ghițe și bucureșteanul Alexandru Gheorghe și a cuprins reprezentanți din fiecare regiune, Ioana Aciocoiței (Banat), Sorina Dumitru (Aes Ploiești), David Moscovici (Argo Ploiești), plus două junioare, Cristina Badea și Simina Gheorghincă, iar Liviu Gajora (Cdais Iași) a îndeplinit rolul de Equity Officer.
În mod tradițional, ziua de vineri a fost rezervată activităților extracompetiționale: 4 sesiuni de pregătire, ținute de Radu Cotarcea, Radu Țigănaș, Laura Drăgoi și Marius Petcu, plus un simpozion pe teme europene la Centrul de Cultură Arcuș, moderat de Daniel Cruceriu, plus partide de fotbal, baschet, bowling la alegere și lansare Saint George Debate Flow. La sosire, participanții au primit fiecare un pachet cu materiale promoționale de la organizatori: tricou, agendă, pix, ciocolată, pliante și hărți utile din oraș.
Ziua de sâmbătă a cuprins patru runde pentru toate cele 129 de echipe participante, disputate în Colegiul Național Mihai Viteazul, două dintre ele pe moțiuni pregătite: A.P. regretă influența ateismului în scoietatea contemporană și A.P. crede că Primăvara Arabă a eșuat, plus două anunțate cu doar o oră înainte: A.P. nu ar dona organe celor care nu sunt înscriși pe lista de donatori și AP crede că o lume în care oamenii nu pot minți este mai bună decât una în care minciuna este posibilă. 16 echipe la seniori și 8 la juniori au făcut pasul spre eliminatoriile de a doua zi.
Duminică a fost ziua de foc, cu optimi, sferutir, semifinale și marea finală. Moțiunile au fost din nou extrem de interesante, iar timpul de gândire s-a redus la 30 de minute: A.P. crede că mişcarea feministă ar trebui să se opună măsurilor de discriminare pozitivă în favoarea femeilor (optimi), AP crede ca institutiile financiare internationale nu ar trebui sa acorde ajutoare financiare statelor vinovate de incalcari flagrante ale drepturilor omului (sferturi), A.P. ar face votul proporţional cu coeficientul de inteligenţă (semifinale). Finala s-a disputat între reprezentanții dintr-o echipă mixtă Ploiești-București, reprezentând Argo-Aes-Central, formată din Claudiu Toader, Lucian Câmpeanu, Horia Rădulescu (Guvern) și reprezentanții de la Colegiul Sfântul Sava din București, Irina Țucă, Sonia Pavel, Tudor Mușat (Opoziție). Locul foarte benefic, sala de festivități a Colegiului Szekely Miko, moțiunea extrem de incitantă: A.P. crede că stoparea finanțărilor cultelor religioase de către stat ar influența pozitiv societatea românească, dar mai ales prestația celor 6 debateri din finală au făcut ca cei peste 500 d espectatori să asiste la una dintre cele mai bune finale din ultimii ani din România. Câștig de cauză, cu o decizie de 8-1, a avut echipa din Sfântul Sava, ambele finaliste plecând acasă, pe lângă trofee, medalii, cărți oferite de partenerii de la Litera și de la Okian, cu câte un laptop Compaq, oferit de partenerii de la Asociația Secular-Umanistă din România. Tot un laptop a fost câștigat și de câștigătoarea locului I la vorbitori, timișoreanca Noemi Suru, ea fiind urmată de finalistul Claudiu Toader.
Au vorbit la festivitatea de închidere atât actualul președinte ARDOR, Emi Beteringhe, dar și Monica Mocanu, președinte vreme de 8 ani, plus președintele ARDOR Transilvania Emil Mesaroș, care a anunțat competiția Racoviță Open, Vlad Icleanu, președinte ARDOR Banat, care a vorbit despre Timișoara Open și Cristina Badea, reprezentanta AES Ploiești, cea care a invitat participanții la Fiat Debate și la Campionatul Național din acest an. Pe lângă acești au urcat pe scenă președintele Asociației de Tineret Ecou, Alexandru Ujvarosi, responsabilul de imagine în ultimii 3 ani al evenimentului Saint George City of Debate și președinta Consiliului Elevilor din Colegiul Național Mihai Viteazul, Adina Moisii, coordonatoarea celor aproape 50 de voluntari de la această ediție, fără aportul cărora această competiție nu ar fi putut avea loc.
Mulțumindu-le încă odată acestor voluntari dedicați ai Asociației Ecou, ne simțim onorați să avem parteneri atât de faini și la această ediție, pe lângă cei enumerați anterior dorim să amintim pe cei care au pus umărul ca acest eveniment de amploare să fie posibil: Covalact, Bertis, Dunapack, Julius Meinl, Demmers, Zizin, BRD, Tricomserv, Multi Nr., Dioszegi, Chocopack, Ariadne, Arix, Hotel Park, Pensiunea Ferdinand, Pensiunea Agora, Palatul Copiilor, Teatrul Andrei Mureșanu, Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe, Centrul Europe Direct Sfântu Gheorghe, Foto Angelo și liceele Mihai Viteazul, Mikes Kelemen, Kos Karoly și Szekely Miko.
Astfel se încheie încă o ediție de Saint George City of Debate și îi așteptăm pe participanți, dacă s-au simțit bine, să revină, așa cum au fcătut-o în ultimii ani, din nou, între 6-8 martie 2015 la ediția viitoare, ai cărei directori de turneu au fost anunțați deja doi dintre cei mai reputați debateri ai momentului, clujeanul Călin Mureșanu și bucureșteanul Radu Țigănaș.

PREMIANȚII SAINT GEORGE CITY OF DEBATE 8:

I. Sfântul Sava București: Irina Țucă, Sonia Pavel, Tudor Mușat
II. Argo-Aes-Central: Lucian Câmpean, Claudiu Toader, Horia Rădulescu
III. Aes Ploiești M: Ioana Popescu, Theodora Dănescu, Cristi Georgescu
III. Aes Câmpina: Monica Ureche, Alin Postolache, Raluca Văcaru

Juniori:
I. Argo J: Marina Dobrinescu, Ariana Simion, Monica Bărbulescu
II. Central D: Victoria Carasava, Ștefan Tiu, Ciprian Chirilă

Mădălin Guruianu,
Inițiator și Coordonator Saint George City of Debate

GALERII CU SUTE DE FOTOGRAFII PE PAGINA DE FACEBOOK: https://www.facebook.com/SaintGeorgeCityOfDebate

 

sfantul sava I echipe

noemi suru I vorbitori

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *