Începe Saint George City of Debate!

OBSERVATORUL DE COVASNA, Monica Vrânceanu, 28.02.2014

Cea mai mare competiţie de dezbateri academice din România – Saint George City of Debate – se anunţă a fi un eveniment marcant, iar oaspeţii au început deja să sosească. Organizatorii au anunţat că pregătirile au fost finalizate, iar la eveniment vor participa 139 de echipe, care pe 1 şi 2 martie vor susţine 66 de meciuri concomitente.

În vreme ce mare parte a evenimentului va fi concentrată la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, 150 dintre cei peste 500 de participanţi vor fi cazaţi la Liceul Mikes Kelemen, în vreme ce marea finală va avea loc în Sala de festivităţi a Colegiului Székely Mikó. Competiţia are patru runde de calificare, iar sâmbătă şi duminică urmează fazele eliminatorii: optimi, sferturi, semifinale și marea finală. Echipa de coordonare a arbitrilor, în care sunt reprezentate toate regiunile ţării, va fi condusă de Alexandru Gheorghe din Bucureşti și Adrian Ghițe din Cluj. Temele dezbaterilor vor fi pregătite din timp dar şi impromptu – adică vor fi aflate cu jumătate de oră înainte de meci. În calificări vor fi dezbătute moțiunile „Acest Parlament regretă influența ateismului în societatea contemporană” și „Acest Parlament crede că Primăvara Arabă a eșuat”, iar în finală va fi dezbătută moțiunea „Acest Parlament crede că stoparea finanțării cultelor religioase ar influența în bine societatea”. Echipele participante vor fi nevoite să fie pregătite să joace în ambele posturi, atât ca afirmatori, dar și ca negatori.

Cea mai mare competiţie de dezbateri din ţară

În plus, la eveniment vor lua parte doi dintre debaterii de seamă din anii trecuţi ai Clubului de Debate Sfântu Gheorghe, Simina Gheorghincă şi Vlad Vidican.

În prezent student în ultimul an la Drept la Cluj Napoca, Vlad Vidican a declarat că cea de-a opta ediţie a Saint George City of Debate este un motiv de mândrie pentru oraşul nostru, care nu doar că organizează cea mai mare competiţie de dezbateri din ţară, dar le oferă pasionaţilor de debate şi celor mai buni din acest domeniu şansa de a se întâlni şi socializa aici, în centrul ţării. În ceea ce priveşte modul în care dezbaterile pot modela un tânăr, Vlad Vidican este de părere că personal a evoluat foarte mult datorită implicării în debate.

„Oratoric, debate-ul m-a ajutat foarte mult, inclusiv ca putere de a dezvolta argumentarea logică, înţelegând ceea ce se întâmplă în jur şi pătrunzând substanţa lucrurilor. Pe de altă parte, toţi cei care au avut rezultate în dezbateri s-au implicat de obicei şi în partea de organizare – asta mi s-a întâmplat şi mie, care astfel continui şi acum să fiu foarte implicat pe partea civică şi voluntariat – şi în cele din urmă, doar prin implicare poţi înţelege progresul”, a explicat Vlad Vidican.

Organizatorii au pregătit deja tot ceea ce este necesar pentru competiţie, inclusiv medaliile, trofeele şi marele premiu, care va consta în laptopuri pentru câştigătorii finalei. Saint George City of Debate este organizat de Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe al Asociației de Tineret Ecou, în parteneriat cu Ardor Transilvania și cu sprijinul mai multor parteneri publici și privați.

În cadrul Saint George City of Debate va fi lansată şi invitaţia pentru cea de-a doua ediţie a Masterclass Debate, care va avea loc între 1 şi 5 august la Bicfalău, cu participarea unor nume sonore din debate: Radu Cotarcea, Bianca Dragomir, Adi Ghiţe, Emil Mesaroş şi Radu Ţigănaş.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *