Vlad Vidican

Am preluat organizarea SGCoD după ediția cu numărul 10, în luna martie a anului 2016, de la inițiatorul acestui eveniment, prietenul și colegul meu Mădălin Guruianu. Proiectul mi-a fost predat „la cheie”, motiv pentru care am putut să îmi canalizez eforturile într-o direcție aparent neobișnuită pentru o competiție de profil.

De la început, am avut în minte o viziune cât se poate de clară: pentru a putea crește calitatea dezbaterilor într-o competiție și implicit calitatea mișcării de dezbateri, trebuie investit în calitatea logisticii evenimentului. O cazare mai bună, o mâncare mai delicioasă, o strategie de informare a participantului mai bună, o comunicare mai eficientă între organizatori, echipa de arbitraj și participanți, o sală de anunțuri cu o sonorizare bună și așa mai departe – influențează în mod indirect schimbul de idei. Chestiunile la care am făcut referire nu au legătură directă cu dezbaterile în sine, dar dacă aceste detalii sunt puse la punct, atunci cu siguranță și actul educațional își va atinge mai bine scopul.

Având o experiență în dezbateri de mai mulți ani, trecând prin toate etapele mișcării (debater elev, arbitru, debater student, instructor de club, trainer), voiam să organizez competiția la care eu aș fi vrut să particip.

Cred din suflet în această formă de educație, dar în același timp, consider că o educație de calitate poate fi făcută doar în condiții logistice de calitate și atenție la detalii.

Viziunea mea a fost repede îmbrățișată de Asociația de Tineret „Ecou”, din care fac parte toți voluntarii din echipa de organizare. Poate cel mai de seamă susținător al viziunii SGCoD a fost și este președintele Ecou, Alexandru Ujvarosi, alături de care am construit SGCoD 1.1 și SGCoD 1:2 .

În ceea ce privește viitorul competiției, am stabilit cu Alexandru să întocmim un ghid complet de organizare a concursului, ca munca noastră, a lui Mădălin, și a sutelor de voluntari să poată să fie dusă mai departe de generațiile viitoare.

Un proiect trebuie să aibă o personalitate distinctă de cea a oamenilor care îl organizează. Îmi doresc ca, odată cu acest ghid de organizare, personalitatea proiectului SGCoD să fie definitivată, și proiectul să ajungă la maturitate. Această maturitate la care fac referire o privesc ca pe calitatea unui proiect de a se auto-perpetua în timp, fără ca existența lui să fie dependentă sau asociată anumitor persoane.

Totodată, ne dorim să împărtășim experiența noastră și altor susținători ai mișcării de dezbateri, astfel încât, odată scris, Ghidul SGCoD va fi făcut public. Numai în acest fel, SGCoD poate să își atingă cu adevărat scopul, cel de a contribui la creșterea calității dezbaterilor și a educației din România și de peste hotare.