Mădălin Guruianu: ”Dream Team” la Sfântu Gheorghe

Covalact Saint George City of Debate se va desfășura la Sfântu Gheorghe între 4-6 martie 2016, va avea la start un număr de 100 de echipe, iar aici veți putea urmări online testimoniale de la participanții la edițiile precedente ale competiției și chiar invităm pe toți cei care doresc să ne trimită gândurile lor, să o facă la adresa: guruianu@gmail.com.

În toamna lui 2007 participam pentru prima dată la un campionat național de dezbateri academice. Eram însoțitor pentru o echipă de vis a clubului din Sfântu Gheorghe, care avea să devină campioană națională pe echipe, dar și să ocupe primele două locuri la vorbitori. Desigur, aflasem de câțiva ani de aceste competiții de dezbateri academice, tot de la cei doi tineri, care străbătuseră lumea și țara, până atunci, și vor continua să o facă ani de zile după acel moment, până la cel mai înalt nivel. Și nu e o figură de stil gratuită, ei chiar au ajuns să joace finale de competiții puternice, inclusiv de campionate europene și mondiale. Au pornit din Sfântu Gheorghe, dar au ajuns unde nu mulți ar fi crezut că o pot face, iar de uitat de orașul natal, nu l-au uitat. Ba chiar s-au întors de multe ori, nu doar la familii, cum evident, era cazul, dar și pentru a ajuta la punerea pe picioare a unei competiții de renume, care s-a intitulat ”pompos” de la prima ediție Saint George City of Debate. Deși erau doar 4 echipe la start, iar la următoarea ediție a fost doar o succesiune de concursuri de public speaking. Dar, dacă a treia ediție, cu doar 18 echipe, a beneficiat de un workshop de senzație cu campionul mondial și european la debate, de atunci, clujeanul Dan Cristea, de la a patra ediție, evoluția a fost exponențială: peste 50 de echipe, peste 70, peste 80, peste 90 și apoi 128 și 124, în două recorduri succesive de cel mai amplu campionat de dezbateri academice pentru liceeni din Europa. Iar competiția a fost condusă de unii dintre cei mai titrați debateri din țară, inclusiv actualul președinte ARDOR, Emi Beteringhe sau președintele ARDOR Transilvania, Emil Mesaroș.
Cei doi tineri din Sfântu Gheorghe, despre care vorbeam la începutul acestor rânduri, au condus și ei, câte o ediție de-a lungul celor nouă derulate până acum, iar acum, la momentul împlinirii unei cifre rotunde, sunt din nou împreună, ca acum 10 ani, la Covalact Saint George City of Debate X.
Mulțumesc frumos, Bianca Dragomir și Radu Cotarcea, pentru tot ce ați făcut pentru Sfântu Gheorghe!