Despre noi

Saint George City of Debate este o competiţie naţională de dezbateri academice pentru liceeni, aflată în calendarul competiţional al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), care se desfăşoară în luna martie la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Evenimentul are în palmares 13 ediţii, însumând aproximativ 5000 de participanţi, şi câteva recorduri în ceea ce priveşte calitatea competiţiei şi numărul de echipe participante. La nivel naţional, Saint George City of Debate deţine recordul absolut al numărului de echipe participante la competiţie – 129 de echipe, stabilit în 2014. Totodată, evenimentul a primit titulatura neoficială de Cel mai bine organizată competiţie de dezbateri din România.

Saint George City of Debate a introdus în mişcarea dezbaterilor câteva inovaţii şi modele de bune practici în organizare, care au fost preluate ulterior şi de alţi organizatori – gratuitate absolută pentru arbitri, comunicare şi promovare intensivă, evenimente cultural-sportive la alegere etc.

Vă invităm să parcurgeţi întregul istoric al acestui proiect, care a crescut odată cu mişcarea dezbaterilor în România.

PRIMELE EDIŢII

Saint George City of Debate este un proiect inițiat de către Mădălin Guruianu, responsabilul Clubului de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe. Pornit la Castelul din Arcuș, în 2007, proiectul a adunat doar 4 echipe la prima ediție, 3 din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești.

A doua ediție, cea din 2008, a adus în prim plan o serie de dezbateri publice pe diverse teme de interes local și regional, unele dintre dezbateri desfășurându-se în limba engleză. Au participat debateri avansați, începători, dar și jurnaliști din zonă.

Primăvara lui 2009 a adus cea de-a treia ediție, cu 18 echipe din mai multe regiuni ale țării și cu un curs extraordinar ținut de proaspătul campion mondial, Dan Cristea, iar director de turneu fiind Emil Mesaroș. Din acest moment competiția se ține doar la începutul lunii martie și doar la Colegiul Național Mihai Viteazul. Competiția a fost câștigată de trei fete din Cluj, care au disputat finala cu reprezentanții Timișoarei.

EDIŢIA A IV-A

Ce-a de-a patra ediție, în 2010, a însemnat depășirea barierei de 50 de echipe pentru prima dată la un turneu organizat în țară, o echipă mixtă din Transilvania, Cluj-Sfântu Gheorghe, au câștigat competiția în fața reprezentantelor Timișoarei, director de turneu fiind tot Emil Mesaroș. De la această ediție au fost necesari voluntari din cadrul Asociației Ecou și vreme de 3 ediții consecutive, aceștia au fost coordonați de către viitoarele lidere ale comunității Călina Cruceriu / Paula Cocoveică.

EDIŢIA A V-A

A cincea ediție, în 2011, a însemnat din nou un record de participare, aproape 80 de echipe aliniindu-se la start la începututl lunii martie și în premieră s-a dezbătut și în limba maghiară. plus o echipă de arbitri de top din țară, coordonați de către campionul nostru din Sfântu Gheorghe, Radu Cotarcea. Din acest moment finala s-a desfășurat doar la Sala Mare a Teatrului și câștigătorii din Timișoara au primit și trofeul transmisibil Cupa Saint George City of Debate, depășind o echipă din Sfântu Gheorghe în finală, vorbitoarea numărul unu din competiție fiind timișoreanca Iulia Vladu.

EDIŢIA A VI-A

A șasea ediție, din 2012, a adus la start peste 80 de echipe. Echipa de arbitri a fost condusă de campioana noastră din Sfântu Gheorghe, Bianca Dragomir și timișoreanul Sergiu Scripcă, iar în finală s-au întâlnit o echipă din Ploiești și una din Sfântu Gheorghe, prima câștigând trofeul, iar Simina Gheorghincă din Sfântu Gheorghe obținând titlul de cea mai bună vorbitoare din competiție.

EDIŢIA A VII-A

A șaptea ediție, cea din 2013, a reușit să aducă 93 de echipe la start, iar director de turneu a fost Emi Beteringhe, ajutat de către Șerban Pitic. Au fost inițiate trainingurile pentru arbitri, dar și pentru debateri, pe două categorii de experiență, plus o ediție specială Debate Corner, în Parcul Central. A fost introdus în paralel și o competiție special pentru ”boboci”, Saint George Junior, iar în finală au ajuns reprezentanții Clujului, cu cei din Ploiești, primii ieșind câștigători de data aceasta, iar titlul la individual a mers la ploieșteanul Theodor Moise. De la această ediție voluntariatul este asigurat pentru competiție de către Consiliul Elevilor din CNMV, președinte Sorin Dandu, vicepreședinți Adina Moisii și Carla Rofel.

EDIŢIA A VIII-A

A opta ediție, cea din 2014, a însemnat depășirea oricărui record de participare la nivel european, Saint George City of Debate VIII fiind cea mai amplă competiție pentru liceeni din Europa, cu 129 de echipe participante! Directori de turneu au fost Adrian Ghițe și Alexandru Gheorghe, au fost continuate trainingurile pentru arbitri și debateri, dar și competiția paralelă pentru ”boboci”, Saint George Junior, plus toată suita de programe recreative, cultural-sportive din prima seară. Câștigătorii competiției, elevii din Sfântul Sava, dar și finaliștii de la  Argo/Aes/Central, plus câștigătoare locului I la vorbitori, timișoreanca Noemi Suru, au primit câte un laptop Compaq de la ASUR, parteneri principali ai acestei ediții .Au vorbit la festivitatea de închidere atât actualul președinte ARDOR, Emi Beteringhe, dar și Monica Mocanu, președinte vreme de 8 ani, plus președintele ARDOR Transilvania Emil Mesaroș, care a anunțat competiția Racoviță Open, Vlad Icleanu, președinte ARDOR Banat, care a vorbit despre Timișoara Open și Cristina Badea, reprezentanta AES Ploiești, cea care a invitat participanții la Fiat Debate și la Campionatul Național din acest an. Pe lângă acești au urcat pe scenă președintele Asociației de Tineret Ecou, Alexandru Ujvarosi, responsabilul de imagine în ultimii 3 ani al evenimentului Saint George City of Debate și președinta Consiliului Elevilor din Colegiul Național Mihai Viteazul, Adina Moisii, coordonatoarea celor aproape 50 de voluntari de la această ediție, fără aportul cărora această competiție nu ar fi putut avea loc.

Începând cu această ediţie, locul de disputare al finalei mari se mută de la teatru la Sala de Festivităţi a Colegiului “Szekely Miko”, o sală cu o capacitate de 350 de locuri, pregătită cu sistem de sonorizare şi videoproiecţie în timp real. Mulțumindu-le încă odată acestor voluntari dedicați ai Asociației Ecou, ne simțim onorați să avem parteneri atât de faini și la această ediție, pe lângă cei enumerați anterior dorim să amintim pe cei care au pus umărul ca acest eveniment de amploare să fie posibil: Covalact, Bertis, Dunapack, Julius Meinl, Demmers, Zizin, BRD, Tricomserv, Multi Nr., Dioszegi, Chocopack, Ariadne, Arix, Hotel Park, Pensiunea Ferdinand, Pensiunea Agora, Palatul Copiilor, Teatrul Andrei Mureșanu, Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe, Centrul Europe Direct Sfântu Gheorghe, Foto Angelo și liceele Mihai Viteazul, Mikes Kelemen, Kos Karoly și Szekely Miko.

EDIŢIA A IX-A

La cea de-a noua ediție a Saint George City of Debate s-au înscris în total 124 de echipe, la care se adaugă cei aproape 90 de arbitri, și peste 100 de voluntari, în total peste 560 de participanţi. Vineri au avut loc sesiuni de pregătire, un simpozion cu tema „Debate Power” la Centrul de Cultură din Arcuş, workshop-uri şi programe cultural sportive gratuite, precum şi o petrecere pentru arbitri, la Energy Club. Sâmbătă, ziua primelor runde ale competiţiei, s-a încheiat tot cu o petrecere, iar duminică, după sferturile de finală şi semifinale, au avut loc loc Finala şi Festivitatea de Premiere, găzduite de sala de conferințe de la Liceul „Székely Mikó”, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Cei 100 de voluntari au fost coordonaţi ireproşabil, din nou, de Adina Moisii, secondată de Septimiu Şoltuz şi Iulia Gheorghe.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar consistent al partenerilor Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) şi al sponsorilor Dunapack, Dioszegi, Covalact, Zizin, Bertis, Demmers, Tricomserv, Consiliul Judeţean Covasna, Centrul de Cultură Arcuş, fiind promovat de partenerul media TVR.

Saint George City of Debate mi se pare o oportunitate foarte bună atât pentru a ne dezvolta din punct de vedere al dezbaterilor academice, cât și din prisma socializării. M-am întâlnit cu mai mulți colegi pe care nu i-am văzut de la ediția din anul trecut. Organizarea a fost exemplară, am avut tot ce am avut nevoie, așadar felicitări celor care au muncit pentru ca totul să iasă bine – ne-a declarat unul dintre participanți. Un altul, venit pentru a treia oară la Sfântu Gheorghe, ne-a spus că îi pare rău că nu va mai putea veni și la anul, pentru că va fi deja student. Trei ani la rând am venit la Sfântu Gheorghe la această competiție, acum sunt în clasa a XII-a, și asta înseamnă că voi continua cu dezbaterile la un alt nivel, nu la cel licean. Cred că open-ul de aici o să-mi lipsească, și îmi doresc să revin, în altă calitate poate – spune o tânără din București.

EDIŢIA A X-A

Ediţia jubiliară, cea de-a zecea, a fost ultima coordonată de către Mădălin Guruianu, căruia i s-au alăturat exponenţii mişcării de dezbateri din Sfântu Gheorghe, Bianca Dragomir şi Radu Cotarcea. Echipa de arbitraj a fost completată de tab-masterul Ştefan Strilciuc şi de Bogdan Colceriu, equity officer. După doborârea tuturor recordurilor privind numărul de echipe participante, echipa de organizare s-a concentrat pe creşterea calităţii dezbaterilor, astfel că pentru prima oară în istoria evenimentului, numărul de echipe a fost limitat la 100. Ediţia aniversară a fost şi prima care a beneficiat de un sprijin financiar consistent din partea companiei Covalact, astfel că numele competiţiei a devenit Covalact Saint George City of Debate X. Cei peste 400 de participanţi au avut parte de multe experienţe inedite puse la cale de organizatori (flashmob, anunţare moţiuni, silent party, tombolă), dar şi de premii originale puse la dispoziţie de către sponsori – o excursie la Viena pentru cel mai bun vorbitor şi patru invitaţii duble la The Mission Dance Weekend pentru câştigătorii tombolei. Ediţia jubiliară a fost câştigată de o echipă mixtă – Mixt A, avându-i în componenţă pe Silviu Şoit, Andrei Vasiliu şi Cosmin Tenie, în vreme ce titlul de cel mai bun vorbitor a fost adjudecat de Tudor Suciu din Timişoara. La succesul acestei ediţii au contribuit şi 60 de voluntari, coordonaţi de Denisa Gabor, secondată de Rareş Ionel şi Iulia Gheorghe.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul consistent al partenerilor Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Observatorul de Covasna, Demmers, Zizin, Dunapack.

„Pentru mine este o ediţie de suflet. O consider ca o încheiere a unui ciclu de 10 ediţii. Când am început, în sinea mea mi-am promis că, dacă durează zece ani, înseamnă că va dura pentru totdeauna. Indiferent dacă mă voi ocupa sau nu în continuare, eu sunt convins că Saint George City of Debate a căpătat un renume extraordinar în ţară şi cred că nu există niciun debater de succes care să nu fi trecut ca participant, ca arbitru sau ca însoţitor pe la vreuna dintre ediţiile noastre. Evident, acest lucru mă face să simt o mândrie pentru oraşul Sfântu Gheorghe, pentru că a fost capabil să găzduiască atâtea ediţii şi să aducă la un alt nivel organizarea unor competiţii de dezbateri. Sperăm ca surprizele de anul acesta să seteze nişte bariere care să nu mai poată fi înlăturate de niciun fel de organizator de competiţii, adică să devină nişte chestiuni obligatoriu de avut în portofoliu în momentul în care organizezi o competiţie”, a declarat Mădălin Guruianu, iniţiator şi coordonator al primelor 10 ediţii ale Saint George City of Debate.

PREDAREA ŞTAFETEI

După încheierea celei de-a zecea ediţii, organizatorii au anunţat desfăşurarea unui concurs pentru postul de manager al evenimentului, iar câştigătorul acestuia a fost Vlad Vidican, absolvent al Facultăţii de Drept (UBB Cluj Napoca), fost debater la clubul din Sfântu Gheorghe, cu performanţe foarte bune şi cu o experienţă mare în dezbateri şi organizare de evenimente.

EDIŢIA A XI-A

Viziunea lui Vlad Vidican pentru cea de-a unsprezecea ediţie a fost axată în mod principal pe creşterea calităţii acestui eveniment şi inovaţii în organizare, pentru ca participanţii să aibă parte de o experienţă excelentă la Sfântu Gheorghe. Acestui scop s-a alăturat din nou, din postura de partener principal, compania Covalact. Imaginea construită pentru ediţia a unsprezecea a avut ca obiectiv cuprinderea acestei viziuni – aşa a luat naştere Covalact Saint George City of Debate 1.1 – o nouă viziune, o nou start. Pentru a putea creşte în mod semnificativ calitatea organizării (competiţie, cazare, masă, social, comunicare), s-a stabilit o limită de 70 de echipe participante, din care 10 admise în sistem WildCard – echipe mixte formate din cei mai buni debateri din ţară, iar restul de 60 de echipe în sistem open, primul venit-primul servit.

Pentru a îmbunătăţi calitatea dezbaterilor şi a arbitrajelor, s-a decis ca debaterii participanţi să aibă la dispoziţie traininguri care să ajute la înţelegerea moţiunilor şi ca arbitrii să fie instruiţi cu privire la strategia de arbitraj pentru competiţie. Acest lucru a fost posibil datorită implicării celor mai activi membri ai mişcării dezbaterilor din România, Şerban Pitic şi David Moscovici, cărora li s-au alăturat Andreea Bărnuţ, Andra Banu, Silviu Şoit, Cosmin Tenie – în calitate de DCA, şi Andrei Olaru şi Alin Postolache – Tab masteri.

Pe partea organizatorică, s-au analizat intensiv feedback-urile oferite de participanţi la ediţiile anterioare şi s-au utilizat o serie de inovaţii care să crească calitatea locurilor de cazare, a meselor servite, condiţiile de joc – sălile de joc şi sala de anunţuri, dar şi a comunicării participanţi-organizatori. Pentru aceasta, locurile de cazare disponibile în Sfântu Gheorghe au fost alese respectând criterii stricte, iar sala de anunţuri a fost dotată cu perdele, lumini şi sisteme de videoproiecţie şi sonorizare pentru a permite o calitate excelentă a anunţurilor. Adoptând o politică eco-friendly, sistemul de servire al meselor a fost revoluţionat, renunţându-se la catering în defavoarea unui sistem tip restaurant, cu posibilitatea alegerii meniului în prealabil pentru fiecare participant. Pentru o colectare a datelor facilă, SGCoD1.1 a folosit un open-database, interfaţă prin care fiecare participant putea furniza informaţiile necesare organizatorilor. Desigur, toate aceste inovaţii au fost posibile datorită celor 60 de voluntari, coordonaţi de Denisa Gabor, secondată de Septimiu Şoltuz şi Ioana Munteanu.

Finala celei de-a unsprezecea ediţii a fost disputată între două echipe mixte, SG A (Theodor Poruţiu, Robert Ciugolia şi Mihai Tordai) şi FC Warda (Teodor Iancu, Vlad Obreja, Răzvan Vişoiu), pe moţiunea „AP crede că în România, stabilirea vinovăţiei în procesele penale ar trebui realizată de către un juriu”. Învingătoare a fost FC Warda, iar titlul de cel mai bun vorbitor a mers la Teodor Iancu, membru component al echipei învingătoare.

Ediţia a XI-a a fost sprijinită financiar de partenerii Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Zizin, Observatorul de Covasna, de sponsorii Dr. Office, Demmers, Europe Direct, Art Printer, Tega, FotoAngelo Kontes, Tricomserv, MultiNR şi promovată de partenerii media covasnamedia.ro şi WeRadio.

EDIŢIA A XII-A

Al doisprezecelea Saint George City of Debate a avut loc în perioada 2-4 martie 2018 şi a continuat inovaţiile aduse în anul precedent – calitate în dezbateri, calitate în organizare. Ediţia a doisprezecea a fost susţinută financiar de către partenerul principal zaplo.ro, astfel că numele oficial a fost Zaplo Saint George City of Debate 1:2. Totodată, Primăria Sfântu Gheorghe şi-a menţinut sprijinul consistent pentru organizarea acestui eveniment.

Din acest an, s-a stabilit ca o cutumă ca echipa de CA să fie preluată de precedenta echipă de DCA, astfel că Andreea Bărnuţ, Silviu Şoit şi Cosmin Tenie au revenit la Sfântu Gheorghe, avându-i alături în echipa de arbitraj pe Victor Băjan, Mădălina Voinea, Theodora Dumitru şi Voica Lupaşcu. Tab Master la SGCoD1:2 a fost Alina Stănescu, iar Equity Officer a fost Adrian Mălăieş-Popescu. La startul competiţiei s-au aliniat 70 de echipe, iar în finala mare s-au înfruntat Pro Debate (Horațiu Bontea, Victor Deliman și Chris Andre Cărpineanu) şi SG 1 (Mihai Tordai, Edmond Vrânceanu și Theodor Poruțiu), care au dezbătut pe moţiunea “AP ar interzice funcționarea instituțiilor financiare nebancare în România”. Învingătoare a ieşit echipa SG1, iar Mihai Tordai a primit premiul pentru cel mai bun vorbitor al competiţiei. Această ediţie a însemnat o premieră – a fost pentru prima oară când o echipă din Sfântu Gheorghe a câştigat titlul pe echipe şi un debater localnic – titlul de cel mai bun vorbitor.

Echipa de organizare coordonată de Vlad Vidican a numărat peste 60 de voluntari ai Asociaţiei de Tineret Ecou, coordonaţi de Andi Artimenco, secondat de Denisa Benedic şi Adrian Dascăl (PR).

EDIŢIA A XIII-A

Ediţia a 13-a a Saint George City of Debate s-a desfăşurat în perioada 8-10 martie 2019, cu 70 de echipe aliniate la start, dintre care 10 admise în sistem WildCard. În postura de partener principal a revenit compania Covalact, astfel că denumirea oficială a competiţiei a fost Covalact Saint George City of Debate 13.

Alcătuirea echipei CA a respectat principiul stabilit la ediţiile precedente, astfel că doi dintre cei patru DCA ai ediţiei cu numărul 12 şi-au asumat rolul de Chief AdjudicatorsTheodora Dumitru şi Victor Băjan. Lor li s-au alăturat ca Deputy Chief Adjudicators Ioana Măxineanu, Robert Ciugolia şi Ovidiu Damian, iar Cosmin Tenie a revenit al treilea an consecutiv la Sf. Gheorghe, de data aceasta ca TabMaster. În poziţia de Equity Officer a revenit Adrian Mălăieş-Popescu, preşedinte executiv ARDOR Muntenia. O premieră pentru SGCoD a constat în completarea echipelor de CA şi Equity cu trei poziţii de juniori, astfel că celor 7 membri s-au alăturat şi Andrei Coman (Junior Equity Officer), Cristian Iacob (Junior TabMaster) şi Teodor Petre (Junior TabMaster).

Evenimentul a început vineri, 8 martie, cu unsprezece workshopuri susţinute de arbitrii prezenţi la competiţie, pe diverse teme de interes, atât pentru debateri, cât şi pentru arbitri. Competiţia propriu-zisă a început sâmbătă, cu 4 runde, la finalul cărora s-au stabilit cele 16 echipe de avansaţi şi cele 8 de începători care avansează în rundele eliminatorii. În ziua de duminică s-au desfăşurat în paralel competiţiile de începători şi avansaţi, pe parcursul a 3, respectiv 4 runde. La finalul competiţiei, clasamentul la începători a fost: 1. AES CNNS; 2. Moisil D.C.; 3. Bălcescu şi Pache. În finala mare a competiţiei de avansaţi, s-au înfruntat două echipe WildCard, cu membri aparţinând de aceleaşi cluburi care au disputat finala la ediţia precedentă: Şacalii (WildCard5)Iulia Bragin, Otilia Iacob, Chris Cărpineanu, respectiv It’s Staying Home (WildCard6)Cristina Mocanu, Edmond Vrânceanu, Tordai Mihaly. La capătul unui meci strâns, echipa câştigătoare a SGCoD13 a fost It’s Staying Home (WildCard6), iar Tordai Mihaly a fost desemnat, din nou, cel mai bun vorbitor al competiţiei. Podiumul a fost completat de către echipele WildCard4 (Dora Szegedi, Andrei Ştefan Oprişescu-Dulgheru, Vlad Ionescu) şi WildCard7 (Teodora Teodorescu, Ovidiu Pătru, Irina Maer).

Covalact Saint George City of Debate 13 a fost prima şi cea mai mare competiţie din România care s-a desfăşurat paperless, prin intermediul unei platforme online pentru pairing şi feedback. De asemenea, a fost prima competiţie la care prezenţa participanţilor în sala de anunţuri s-a făcut automat, prin scanarea unui cod de bare de pe badge, alocat fiecărui participant.

Echipa de organizare a fost coordonată de Vlad Vidican (manager de proiect) şi Alexandru Ujvarosi, iar echipa de voluntari a fost coordonată de Bogdan Todoran şi Andrei Artimenco, alături de teamleaderii Lăcrămioara Popa (registration), Roxana Taftă (accommodation), Andra Floroian (meals&coffee break), Lorand Caia-Teodorescu (PR), Adrian Suciu (logistics).

EDIŢIA A XIV-A

Încă de la finalul ediţiei cu numărul 13, a fost anunţată perioada în care se va desfăşura Saint George City of Debate 14: 6-8 martie 2020.

Saint George City of Debate este un eveniment organizat de Asociaţia de Tineret Ecou.

www.cityofdebate.ro este administrat de Asociaţia de Tineret Ecou.