COMUNICAT DE PRESĂ

 

SFÂNTU GHEORGHE, CAPITALA DEZBATERILOR

 

Cu un număr record de 120 de echipe înscrise şi cu aproape 500 de participanţi confirmaţi deja, SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE ediţia a VII-a se anunţă a fi un eveniment grandios, atât pentru lumea dezbaterilor, dar şi pentru comunitatea locală.

 

Sfântu Gheorghe confirmă încă o dată că poate fi numit un Centru al Dezbaterilor, adunând la un loc cei mai mulţi oameni angrenaţi în mişcarea de dezbateri academice din întreaga ţară: Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buhuşi, Buzău, Caracal, Câmpina, Cluj, Constanţa, Focșani, Oradea, Ploieşti, Râmnicu Sărat, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Suceava, Târgu Ocna, Timişoara, Turda, Vaslui, şi, bineînţeles, Sfântu Gheorghe.

 

Succesul acestui eveniment anual se datorează mai multor factori, începând cu amplasarea oraşului nostru exact în centrul ţării, continuând cu succesele echipelor de organizare de-a lungul precedentelor ediţii, cu sprijinul constant oferit de partenerii ARDOR Transilvania, Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi Asociaţia de Tineret Ecou, şi cu distincţiile obţinute la Gala Societăţii Civile de-a lungul anilor, dar şi recunoasterea pe care ARDOR şi implicit proiectul « Saint George, City of Debate » a obţinut-o în 2011 in cadrul Galei Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu.

 

Temele sunt extrem de incitante şi în acest an, “Acest Parlament crede că România ar trebui să recunoască independența Kosovo” și AP ar interzice tarilor membre sa importe din afara UE produse care exista din abundenta in agricultura Uniunii”, urmând ca să existe și alte moțiuni impromptu, adică anunţate doar cu o oră înainte.

 

Echipă de organizare de top

 

După ediţiile din anii trecuți, coordonate la nivelul arbitrilor de către campionii noștri, Radu Cotarceaîn 2011 și Bianca Dragomir în 2012, la această ediţie echipa de arbitri – peste 80 de arbitri confirmați! – va fi condusă de unul dintre veteranii debate-ului din România, recent deținător de Master în Management Educațional la King’s College din Londra și președinte ARDOR Muntenia, Emi Beteringhe. „Adjunctul” lui va fi recent finalistul d ela Campionatele Mondiale din decembrie de la Berlin, Șerban Pitic din Ploiești, cel care ne onorează cu prezența pe parcursul întregii săptămâni anterioare competiției, pentru o serie de cursuri d epregătire în limba engleză, cu pasionații de debate din Sfântu Gheorghe, români și maghiari deopotrivă. Din echipa de organizare vor face parte și colegii noștri din ARDOR Transilvania, clujenii Ioana Stupariu și Adi Ghițe, iar tab-masterul competiției va fi cel mai titrat debater pe care l-a dat România în ultimii ani, al nostru Radu Cotarcea.

 

Unul dintre cele mai importante aspecte an de an la Saint George City of Debate este echipa de voluntari, fără de care lucrurile nu s-ar putea pune în mișcare pentru o competiție de o asemenea amploare. După două ediții cu aproximativ 20 de voluntari, coordonați de Călina Cruceriu și Paula Cocoveică, actualmente studente, a venit rândul echipei Consiliului Elevilor din C.N.M.V. să preia ștafeta, iar cei peste 40 de voluntari – un alt record pentru ediția aceasta! – vor fi coordonați de Sorin Dandu, Adina Moisii și Carla Rofel.

 

Mai mult decât o competiție de dezbateri academice

 

Vor avea loc 4 runde de calificare a câte 60 de meciuri disputate concomitent în sălile de la C.N.M.V., iar apoi sferturi pentru cele mai bune 8 echipe, urmate de semifinale şi marea finală duminică după amiază, în Sala Mare a Teatrului. În paralel cu meciurile eliminatorii, duminică se vor disputa semifinale și finală pentru cele mai bune echipe de „juniori”, elevi din clasele a IX-a și a X-a.

 

 Cu 5 locuri diferite de cazare: Hotel Park (80), Căminele de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” (150), de la Colegiul “Mikes Kelemen” (150), Palatul Copiilor (45) şi Pensiunea Agora (15), cu o mulţime de locaţii partenere la nivel de evenimente organizate, organizatorii speră ca toţi participanţii să se simtă excelent la întâlnirea devenită tradiţională din martie, de la Sfântu Gheorghe.

 

Pe lângă trofeele, medaliile şi diplomele binemeritate, echipa câştigătoare din acest an va prelua trofeul transmisibil – Cupa Saint George, City of Debate – de la câștigătorii de anul trecut, reprezentanții Clubului AES din Ploiești. La acestea se adaugă un trofeu unicat, creaţia artistului Ramon Grosos, premiat constant în ultimii ani, atat în ţară, cât şi în străinătate, şi membru al Academiei de Artă din Italia.

 

Începând de la ediția trecută, pe lângă competiţia clasică în limba română va avea loc şi o competiţie paralelă în limba maghiară, la Liceul Mikes Kelemen competiţie coordonata de colegii si prietenii de la Disputa, sub îndrumarea domnişoarei Knop Ildiko. În mai multe momente, atât în partea de evenimente din afara meciurilor propriu-zise pe parcursul celor 3 zile, cât şi la finală şi la festivitatea de premiere, participanţii vor petrece mai multă vreme împreună, cu speranţa colaborării viitoare pe multe şi diverse planuri constructive.

 

Pentru că această întâlnire anuală este mai mult decât o competiţie de debate, participanţii sunt invitaţi la mai multe programe artistice şi sportive pe parcursul celor trei zile: concert al Filarmonicii din Brașov, vizitarea muzeelor sau galeriilor de artă, karaoke, retro party, plus atracţii sportive precum bowling, tenis, biliard, ping-pong, squash, fotbal, volei, șah etc.

 

Informaţii suplimentare şi fotografii pe facebook.

Mădălin Guruianu,

 

Iniţiator şi Responsabil Proiect “SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE”

 

             

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *