100 de echipe înscrise

http://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/100-de-echipe-inscrise-la-competitia-de-dezbateri-academice-saint-george-city-of-debate/

 

100 de echipe înscrise la competiția de dezbateri academice „Saint George, City of Debate”

O sută de echipe, formate din liceeni din mai multe zone ale țării, au confirmat participarea la cea de-a zecea ediţie a competiţiei „Saint George, City of Debate”, ce va avea loc în luna martie la Sfântu Gheorghe, în organizarea Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe și a Asociaţiei Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) Transilvania.

Inițiatorul și coordonatorul evenimentului, Mădălin Guruianu, a declarat că toate locurile (pentru 100 de echipe) anunțate pentru ediția jubiliară, a zecea, a competiției de dezbateri academice „Saint George, City of Debate”, au fost deja ocupate. Potrivit acestuia, concursul va avea loc în perioada 4 -6 martie 2016, iar echipa de arbitri va fi condusă de Bianca Dragomir și Radu Cotarcea, din Sfântu Gheorghe, ambii cu rezultate remarcabile pe plan național și internațional, finaliști de campionate europene sau mondiale, cărora le-a transmis mulțumiri: ”Un lucru deosebit la a zecea ediție este faptul că doi campioni naționali, multipli laureați la competiții interne și internaționale își rup din timpul lor, deși amândoi sunt persoane extrem de ocupate la ora actuală, și vin și se ocupă de <<Saint George, City of Debate>>, pentru ca această competiție să arate, din punct de vedere profesional, impecabil – și le mulțumesc în mod deosebit Biancăi Dragomir și lui Radu Cotarcea”, a declarat Mădălin Guruianu.

Acesta a menționat că și în cea de-a zecea ediție vor exista două tipuri de calificări – cea clasică şi una dedicată începătorilor: „Vor fi două moțiuni anunțate, restul vor fi impromptu. După sistemul Open din prima zi, în a doua zi vor fi calificări pentru avansați și separat vor fi opt echipe care se vor califica pentru sferturile de finală, la juniori,” a spus Mădălin Guruianu, care a precizat că, în programul ediției din martie sunt cuprinse și sesiuni de pregătire cu traineri (instructori) specializați din țară, care vor încerca să îi inițieze pe liceenii prezenți în anumite taine care să le fie folositoare în traseul lor privind dezbaterile academice.

În program vor fi incluse și activități culturale, sportive, de divertisment, activități prin care organizatorii vor încerca să îi apropie pe tinerii participanți veniți din celelalte zone ale țării, de orașul Sfântu Gheorghe: „Ca și în anii anteriori, vrem ca participanții să aibă o experiență completă de cunoaștere a orașului Sfântu Gheorghe, îi invităm la  bowling, la fotbal, la baschet, la spectacol de teatru, la galerii de artă, la muzeu, absolut gratuit”, a spus inițiatorul și coordonatorul proiectului „Saint George, City of Debate”, Mădălin Guruianu.

Acesta a menționat că la finalul ediției a zecea, vor fi oferite premii importante pentru câștigători.

O nouă denumire

Mădălin Guruianu a amintit că „Saint George, City of Debate”, începută timid, cu doar patru echipe, a crescut încet, dar sigur – reunind 50, apoi 100 de echipe participante și ajungând în 2013 să fie cea mai mare competiție pentru liceeni din Europa, cu 128 de echipe la start.  Mădălin Guruianu a menționat că ediția a zecea a competiției se va derula sub o nouă denumire, ca urmare a faptului că evenimentul va avea un partener strategic – compania „Covalact”. Astfel, concursul se va numi „Covalact- Saint George, City of Debate”, a spus Mădălin Guruianu, care a precizat că, totodată, sunt promisiuni că ediția 2016 va fi susținută și de Primăria Sfântu Gheorghe:

„Fără niciun fel de exagerare trebuie să spun că pentru cea de-a zecea ediție, simt o împlinire aparte. Simt o împlinire aparte, datorită a două momente de recunoaștere foarte importante: în primul rând că avem un partener strategic, începând din acest an, și tocmai anunț în premieră că <<Saint George, City of Debate 10>> va purta numele de <<Covalact – Saint George, City of Debate>> pentru că după zece ediții în care cei de la <<Covalact>> ne-a ajutat constant, anul acesta au hotărât să devină parteneri oficiali și să ne împrumutăm numele reciproc și să promovăm această competiție la un alt nivel. De aceea, există o contribuție financiară importantă din partea companiei <<Covalact>> căreia îi mulțumesc în mod deosebit și sunt onorat pentru că ne-a sprijinit atâția și atâția ani și iată că acum am ajuns să fim parteneri într-un proiect care credem că promovează extraordinar de mult orașul Sfântu Gheorghe, tinerii din orașul Sfântu Gheorghe, dar și tinerii cu potențial extraordinar din întreaga țară. An de an, a fost <<crema>> debate-ului (n.r – dezbaterilor) din România, la Sfântu Gheorghe și suntem convinși că de  acum încolo lucrurile vor merge și mai bine datorită acestui parteneriat strategic extrem de important semnat astăzi. Al doilea motiv pentru care spuneam că mă simt împlinit este faptul că Primăria Sfântu Gheorghe, după colaborarea bună de anul trecut ar urma să sprijine acțiunea – avem promisiunea din partea domnului primar că vor sprijini activitatea de la anul. Și dânșii au înțeles că este unul dintre proiectele importante, prioritare pentru zona noastră, pentru tinerii din zona noastră și aceste lucruri îmi acordă această împlinire sufletească imensă!”, a declarat inițiatorul și coordonatorul evenimentului.

„Ne dorim ca 10-a ediție să rămână o ediție cu adevărat memorabilă, o ediție, aș putea spune, de colecție, o ediție prin care să încercăm să ne aducem aminte de tot ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestui eveniment, până acum, și să resetăm niște standarde, pentru următorii ani, în ceea ce privește competițiie de debate (n.r. – de dezbateri) din România. Cred că trebuie să facem pasul de la cea mai mare competiție de debate de liceeni  din întreaga Europă, spre una dintre cele mai bine organizate competiții de  dezbateri din Europa,” a mai spus Mădălin Guruianu.

„Saint George, City of Debate” este unul dintre evenimentele importante organizate de Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe. Mădălin Guruianu a precizat că a predat rolul de coordonator al Clubului și le-a mulțumit celor două persoane care au preluat acest rol:

„Le mulțumesc în mod deosebit doamnei profesoare Ionela Bucșa și lui Ioan Junior Ganea, pentru că au preluat rolul de mentori și de îndrumători ai Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe, din septembrie, de la începutul acestui an; se ocupă constant, merg la competiții și pregătesc în continuare generațiile de debateri din Sfântu Gheorghe”, a spus Mădălin Guruianu.

Ana Alina Costache

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *