Cum schimbă dezbaterile academice destinele tinerilor

O finală intensă, care a durat mai bine de o oră și care a urmat celor două zile de dezbateri la fel de provocatoare, i-a adus elevului din clasa a XI-a de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Mihai Tordai, titlul de „Cel mai bun vorbitor”, dar și un loc binemeritat în cea mai bună echipă la Saint George City of Debate 1.2,  cea mai mare competiţie de dezbateri academice pentru liceeni din România. Reușita elevului covăsnean și a colegilor săi este cu atât mai importantă cu cât este pentru prima dată în istoria celor 12 ani de concurs când o echipă din Sfântu Gheorghe cucerește finala, dar și titlul de cel mai bun debater.

Mihai Tordai a descoperit lumea dezbaterilor din clasa a VIII-a, îndemnat de aceeași pasiune a fratelui său, dar și de afinitatea față de o tânără din clubul de dezbateri din Sfântu Gheorghe. De atunci, spune el într-un interviu exclusiv acordat ziarului Observatorul de Covasna, viața i s-a schimbat în bine, descoperind adevărata valoare a școlii.

„Îmi plăcea foarte mult de o fată de la debate și am muncit foarte mult să fiu în echipă cu ea. Știu că mă ofticam foarte mult că nu reușeam. În final nu am reușit să cuceresc fata, dar, măcar m-au cucerit dezbaterile academice pe mine”, spune tânărul elev în clasa a XI-a la CNMV.

Răspunsul la întrebarea „cum te-au ajutat dezbaterile” este unul complet și, cum altfel, foarte bine argumentat. „E foarte greu să ții un discurs în fața oamenilor și mai ales să te gândești că dacă greșești ce o să se întâmple. Cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat este exact faptul că pot să vorbesc liber în fața oamenilor fără să mă blochez sau să îmi fie frică de faptul că oamenii mă vor judeca. Asta este foarte interesant pentru că nu doar la dezbateri vorbești în fața oamenilor, ci și la școală de exemplu, când ai de susținut o prezentare. (…) Mi se pare că cea mai mare problemă a învățământului românesc este faptul că suntem „hrăniți” cu niște informații pe care nu le înțelegem și nu le putem replica. Nu asta a dus lumea mai departe, ci crearea de conținut”, a mai explicat Mihai, care a ținut să sublinieze că dezbaterile l-au maturizat și responsabilizat.

„În clasa a VIII-a eram un copilaș micuț, răzgâiat și iresponsabil care nu învăța la școală. Dezbaterile te implică să înveți și să citești mai mult. (…) Atunci nu știam cât de important este să înveți, nu știam cât de important este să îți pese de viitorul tău și credeam că tot timpul voi sta pe spatele părinților mei. Debate-ul te face să înțelegi cum merge viața și că e important să te dezvolți și să începi să faci ceva pentru viitorul tău. (…) Acum, când deschid o carte de economie mă gândesc automat că poate să mă ajute la dezbateri, când deschid o carte de istorie sau sociologie de asemenea. Motivul pentru care dezbaterile sunt foarte faine e pentru că orice ai citi, orice te face puțin mai deștept te va ajuta în final la dezbateri”, a spus Mihai Tordai.

„Când a început debate-ul s-a întâmplat ceva în mintea lui și în sufletul lui”

Faptul că Mihai s-a schimbat complet în bine după ce a început să fie activ în clubul de dezbateri o confirmă însăși mama sa, care a urmărit finala de duminică cu ochii ațintiți pe scena unde fiul său își susținea intens argumentele despre interzicerea instituțiilor financiare nebancare în România.

„În spate e o muncă titanică, e o pasiune pe care n-am mai văzut-o de mult la un copil și e vorba de oameni care au investit în el, iar aici mă refer la cei care l-au ghidat în cariera aceasta de debater și care au crezut în puterea lui de a învinge. Copilul meu în clasele V – VIII nu era așa. Pot să zic că era un copil care se axa mai mult pe relațiile cu ceilalți copii și colegi, însă care nu investea mai deloc în formarea lui de viitor, profesională. În momentul în care în clasa a VIII-a a început debate-ul s-a întâmplat ceva în mintea lui și în sufletul lui. Trebuie să mulțumesc tuturor celor care l-au pregătit. E vorba în primul rând de domnul Ganea, care a crezut în el și care a petrecut foarte multe ore alături de el ca să poată să îl schimbe și să îl formeze. Din momentul acela mi-am dat seama că Mihai e pe calea cea bună și că va face performanță în pasiunea pe care o are”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Carmen Tordai, mama lui Mihai.

Aceasta nu a ezitat să recomande tuturor părinților să își îndrume copiii către activități de dezbateri pentru că nu pot să aducă decât beneficii în viețile tinerilor: „Învață să lucreze în echipa, învață ce este munca, devine ambițios. Pe Mihai l-a schimbat până și în atitudinea față de școală, deci a început să învețe până și la școală”, a mai spus Carmen Tordai.

Visul pentru care se pregătește atât de intens Mihai este unul pe cât de simplu, pe atât de greu de realizat, însă fiecare dezbatere îl face să se simtă mai aproape de țelul său.

„Sunt o persoană care are o fantezie foarte mare în a deveni bogat, așa că face toate activitățile care îl fac să pară bogat. Când mă duc să vorbesc în fața unui public și sunt îmbrăcat la sacou, parcă îmi imaginez că așa o să fiu și peste 20 de ani”, ne-a mai spus liceanul de la CNMV.

Din fericire, Mihai Tordai nu este singurul tânăr covăsnean care s-a lăsat influențat de puterea dezbaterilor, iar dovadă o fac toți tinerii frumoși care în weekend au luat parte, fie ca participanți, fie ca voluntari, la Saint George City of Debate. Acest fapt arată că fenomenul dezbaterilor academice câștigă tot mai mult teren în rândul hobbyurilor tinerei generații, care știe nu doar să vorbească extrem de coerent în fața unui public, ci și să își argumenteze corect opiniile și să lupte în spiritul fair-play.

Sfântu Gheorghe, marele învingător la SGCoD 1.2

Așadar, pe lângă faptul că a fost gazdă pentru cea mai mare competiție educațională non-formală din România, reședința județului Covasna se poate mândri anul acesta, prima dată în istoria celor 12 ani de eveniment, și cu cele două titluri foarte importante obținute: cupa evenimentului și titlul de cel mai bun vorbitor.

„Era o mare presiune pe noi pentru că Sfântu Gheorghe nu a mai câștigat această competiție niciodată în cele 12 ediții. A fost foarte frumos că am reușit să încheiem „blestemul” de a nu câștiga. Comparativ cu restul competițiilor, care unele sunt strict de socializare sau alte competiții care sunt strict de dezbateri, Sfântu Gheorghe le îmbină pe ambele. E un climat prietenos, unde ai foarte multe activități, iar modul în care este organizată competiția este foarte interactiv și accesibil pentru toată lumea. Cred că Sfântu Gheorghe are prima și cea mai importantă competiție unde poți să înveți, să te distrezi și să te dezvolți totodată”, a subliniat marele câștigător al competiției, Mihai Tordai.

„Mă bucur din suflet că a rămas la noi cupa, fiind câștigată de o echipă din Sfântu Gheorghe foarte bine pregătită”, a spus managerul de proiect, Vlad Vidican, care a continuat: „A fost o competiție, cred eu, care s-a ridicat la standarde înalte de calitate atât din punct de vedere organizatoric, dar și din punct de vedere în sine, privind calitatea dezbaterilor, calitatea arbitrajului, punctualitatea și așa mai departe”.

SGCoD, ambasador al orașului Sfântu Gheorghe în rândul tinerilor

Concluziile evenimentului din weekendul care tocmai a trecut, 2 – 4 martie, arată în primul rând faptul că peste 210 tineri din licee din toată țara și din Republica Moldova, dar și peste 70 de arbitri din România au vizitat Sfântu Gheorghe și au luat mai departe cu ei amintirea unui eveniment educațional și distractiv, foarte bine pus la punct.

De altfel,  Saint George City of Debate a devenit de-a lungul anilor competiția care a reușit să pună Sfântu Gheorghe pe harta celor mai importante orașe care găzduiesc evenimente dedicate tinerilor care deprind arta dezbaterilor academice.

„Saint George City of Debate este un ambasador al acestui oraș și mă bucur că și Primăria Municipiului este de aceeași părere și investește în fiecare an resurse în acest eveniment. Într-adevăr, aceasta este cea mai mare competiție educațională non-formală din România. Este un eveniment de calitate organizat de un grup destul de mare de oameni care fac asta din pasiune și din dorința de a oferi ceva înapoi comunității. Din proprie experiență pot să spun că atunci când m-am apucat de dezbateri, prin 2006, mergeam prin țară la competiții și lumea mă întreba de unde sunt și credeau că Sfântu Gheorghe e doar în Deltă. Nu știau unde e Sfântu Gheorghe din județul Covasna, dar acum oriunde te duci, deja lumea se raportează la Sfântu Gheorghe ca la un oraș unde se face educație și debate de calitate în fiecare an prin această competiție”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, managerul proiectului, Vlad Vidican.

„Calitatea competiției a crescut enorm de mult și Vlad Vidican a reușit să o mențină la standarde foarte mari, de aceea sunt destul de sigur că Saint George City of Debate poate să devină un astfel de ambasador al orașului în rândul tinerilor”, este de părere și Mihai Tordai.

Rețeta pentru asigurarea succesului în edițiile viitoare

În fiecare an peste 50 de voluntari se implică trup și suflet în organizarea acestui eveniment, care capătă tot mai multă amploare. Tocmai de aceea, pentru că există voință și tineri care vor să ducă mai departe competiția, coordonatorii au început încă de anul trecut să scrie un ghid de organizare al evenimentului în cele mai mici detalii. Astfel, pe viitor, oricine va dori să preia frâiele organizării competiției va putea să o facă fără să pună în pericol calitatea acesteia.

„Planul meu pentru anul viitor este de a preda parțial organizarea competiției. Vrem să facem o structură cu absolut toate documentele și toate informațiile necesare organizării acestui eveniment, cap-coadă, pe pași mărunți și timp. (…) În cel mai mic detaliu vrem să punem totul pe hârtie și să fie accesibil și generațiilor viitoare. Vrem ca orice s-ar întâmpla cu oamenii, cu noi, această competiție să fie preluată și viziunea acestei competiții, așa cum este ea acum, să poate să fie dusă mai departe. Vrem să lăsăm ceva în urmă, mai mult decât niște poze sau niște amintiri frumoase”, a mai spus Vlad Vidican.

Unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, Alexandru Újvárosi-Brezeanu, care a fost parte din echipă încă de la prima ediție, a precizat că evenimentul se îmbunătățește de la an la an și datorită sugestiilor primite de la participanți.

„Nici nu știu cum au trecut aceste trei zile, dar a fost mai ușor având în vedere experiența din anii trecuți și mai ales că încă de la ediția trecută am încercat să pregătim totul cât mai documentat. Ne-a ajutat foarte mult ghidul pe care l-am început anul trecut și o să încercăm să îl completăm cu experiența de anul acesta. Am urmărit foarte mult și feedback-ul de anul trecut și ne-au interesat foarte mult și părerile participanților. Am încercat să ținem cont de ele și încercăm astfel să ne îmbunătățim de la an la an”, a spus Alexandru Újvárosi-Brezeanu.

„Eu consider că Saint George City of Debate este pregătit pentru acest următor pas”, a concluzionat Vlad Vidican la finalul celei de-a 12-a ediții a competiției.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *