ECOURI ÎN MASS-MEDIA…

 

OBSERVATORUL DE COVASNA: Sfântu Gheorghe se pregăteşte de dezbateri

Autor ACTUALITATEFeb 3, 2013

La începutul lunii martie va avea loc a şaptea ediţie a Saint George – City of Debate, iar numărul participanţilor va fi unul record.
Sfântu Gheorghe se pregăteşte de dezbateri120 de echipe s-au înscris deja la cea de-a VII-a ediţie a Campionatului de Debate care va avea lor în perioada 1-3 martie la Sfântu Gheorghe. Astfel, aici vor ajunge peste 500 de participanţi din toată ţara, iar echipele vor dezbate două teme incitante: „Acest Parlament crede că România ar trebui să recunoască independența Kosovo” și „Acest Parlament ar interzice ţărilor membre să importe din afara UE produse care există din abundenţă în agricultura Uniunii”. Potrivit iniţiatorului proiectului „Sfântu Gheorghe – Oraşul Dezbaterilor”, Mădălin Guruianu, echipa de arbitri a ediţiei din acest an va fi condusă de unul dintre veteranii debate-ului din România, recent deținător de Master în Management Educațional la King’s College din Londra și președinte ARDOR Muntenia, Emi Beteringhe.
Finalistul  Campionatelor Mondiale din decembrie de la Berlin, Șerban Pitic din Ploiești, va fi adjunctul lui Emi Beteringhe, iar din echipa de organizare vor face parte clujenii Ioana Stupariu și Adi Ghițe. Mădălin Guruianu a mai subliniat că „tab-masterul competiției va fi cel mai titrat debater pe care l-a dat România în ultimii ani, al nostru Radu Cotarcea”. Ediţia din acest an beneficiază de implicarea a peste 40 de voluntari, care vor fi coordonați de Sorin Dandu, Adina Moisii și Carla Rofel.
În ceea ce priveşte organizarea propriu-zisă a evenimentului, se ştie deja că vor avea loc patru runde de calificare a câte 60 de meciuri disputate concomitent în sălile de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, iar apoi sferturi pentru cele mai bune opt echipe, urmate de semifinale şi marea finală duminică 3 martie, în Sala Mare a Teatrului. În paralel cu meciurile eliminatorii, se vor disputa semifinale și finala pentru cele mai bune echipe de „juniori”, elevi din clasele a IX-a și a X-a. Patricipanţii la Concurs vor avea la dispoziţie  locuri diferite de cazare: Hotel Park (80), căminele de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul (150), de la Colegiul Mikes Kelemen (150), Palatul Copiilor (45) şi Pensiunea Agora (15), cu o mulţime de locaţii partenere la nivel de evenimente organizate.
Pe lângă trofeele, medaliile şi diplomele binemeritate, echipa câştigătoare din acest an va prelua trofeul transmisibil – Cupa Saint George, City of Debate – de la câștigătorii de anul trecut, reprezentanții Clubului AES din Ploiești. La acestea se va adăuga un trofeu unicat, creaţie a artistului covăsnean Ramon Grosos.
„Pentru că această întâlnire anuală este mai mult decât o competiţie de debate, participanţii sunt invitaţi la mai multe programe artistice şi sportive pe parcursul celor trei zile: concert al Filarmonicii din Brașov, vizitarea muzeelor sau galeriilor de artă, karaoke, retro party, plus atracţii sportive precum bowling, tenis, biliard, ping-pong, squash, fotbal, volei, șah şi alte activităţi”, a mai spus Guruianu.
Dezbaterea (din engleză – debate) este o discuţie în contradictoriu asupra unei chestiuni controversate, în cadrul căreia se aduc argumente pro și contra temei. Acest exerciţiu intelectual dezvoltă gândirea critică şi analitică, încurajând ascultarea activă şi toleranţa faţă de opiniile adverse.

AGERPRES și MESAGERUL DE COVASNA: „Saint George, City of Debate” – o nouă ediţie, un nou record

ADAUGAT: FEBRUARIE – 4 – 2013

• 120 de echipe, înscrise la Campionatul de Debate de la Sfântu Gheorghe

120 de echipe din întreaga ţară s-au înscris la cea de-a VII-a ediţie a Cam­pionatului de Debate de la Sfântu Gheorghe, care se va desfăşura în luna martie.

Mădălin Guruianu, iniţiatorul acestui proiect, a precizat sâmbătă că cei aproape 500 de participanţi care au confirmat participarea la „Saint George, City of Debate” vor avea de susţinut cu argu­men­te pro sau contra două teme de dezbatere: prima referitoare la recu­noaşterea independenţei Kosovo de către România şi a doua la interzicerea importurilor din afara UE de produse care există din abundenţă în agricultura Uniunii.
Potrivit acestuia, echipa formată din 80 de arbitri va fi condusă de unul dintre veteranii debate-ului din România, Emi Beteringhe, deţinător de Master în Management Educaţional la King’s College din Londra şi preşedinte ARDOR Muntenia, care va fi secondat de Şerban Pitic din Ploieşti, finalist la Campionatele Mondiale de Debate din decembrie de la Berlin.
În organizarea evenimentului vor fi implicaţi 40 de voluntari, majoritatea elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.
Câştigătorii campionatului vor prelua trofeul transmisibil – Cupa Saint George, City of Debate – de la reprezentanţii Clubului AES din Ploieşti, învingătorii de anul trecut. În plus, vor primi un trofeu unicat creat de artistul plastic Ramon Grosos din Sfântu Gheorghe, care a fost premiat la mai multe concursuri interne şi internaţionale şi este membru al Acade­miei de Artă din Italia.
„Pentru că această întâlnire anuală este mai mult decât o competiţie de debate, participanţii sunt invitaţi la mai multe programe artistice şi sportive pe parcursul celor trei zile: concert al Filarmonicii din Braşov, vizitarea muzeelor sau galeriilor de artă, karaoke, retro party, plus atracţii sportive precum bowling, tenis, biliard, ping-pong, squash, fotbal, volei, şah etc”, a menţionat Mădălin Guruianu.
Debate-ul este o discuţie în contra­dictoriu asupra unei chestiuni con­troversate, în cadrul căreia se aduc argumente pro şi contra temei. Mădălin Guruianu spune că acest exerciţiu intelectual dezvoltă gândirea critică şi analitică, încurajând ascultarea activă şi tolerantă faţă de opiniile adverse. Temele de dezbateri (moţiunile) pot fi pregătite dinainte sau sunt „la prima vedere” şi pot viza domenii diverse – de la problematici sociale, politice, la chestiuni economice, filozofice ori politici publice. Debaterii au un timp limitat la dispoziţie pentru a-şi expune perspectiva afirmatoare sau negatoare, iar arbitrii dau câştig de cauză echipei care reuşeşte să convingă prin documentare, forţa şi coerenţa argumentelor, dar şi prin stil.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *